Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на долара на фона на нови притеснения относно данъчната реформа в САЩ

Щатският долар парира част от вчерашните си печалби с оглед на подновени притеснения относно дългоочакваната данъчна реформа в САЩ.

Повод за това даде информация на "Вашингтон Поуст", според която обещаното намаляване на корпоративния данък може да бъде отложено с цяла година. Изданието цитира неназовани източници да казват, че лидерите на управляващата Републиканска партия в Сената настояват за по-различен подход по отношение на данъчната реформа спрямо техните колеги в Камарата на представителите (Конгреса) и дори могат да предложат отлагане във времето на ключовото съкращаване на корпоративните данъчни ставки.

Трябва да се има предвид, че президентът Доналд Тръмп желае промените в данъчното законодателство да бъдат гласувани от доминираната от републиканците Камара на представителите преди ваканцията за Деня на благодарността по-късно този месец.

Според анализатори, всяко едно евентуално отлагане на приемането на новото данъчно законодателство ще работи против американската валута. Точно преди година Тръмп спечели до голяма степен изненадващо президентската надпревара. Последва рязко поскъпване на долара към близо 14-годишни върхове, достигнати в началото на настоящата година с оглед на очакванията, че обещаните от новия президент политики ще повишат икономическия растеж и инфлацията, принуждавайки Фед да предприеме по-агресивна политика на повишаване на лихвените ставки. До този момент обаче нищо от ангажиментите, поети от Тръмп, не беше изпълнено и това доведе до понижение на индекса на долара спрямо останалите шест основни валути с 3,3% в рамките на последните 12 месеца след изборна победа на 8-и ноември 2016-а година. В рамките на посочения период доларът загуби 5,2% от стойността си спрямо еврото и 6,2% спрямо британската лира, но в същото време поскъпна с 9,3% спрямо японската йена.

В очакване на новини около данъчната реформа, доларовият индекс се търгува в сряда почти без промяна около 94,88 пункта - недалеч от неговия три и половина месечен връх към 95,15 пункта, достигнат в края на миналия месец.

Щатската валута се понижава с 0,4% към 8-дневно дъно от 113,40 японски йени и стабилизира непосредствено под нивото на паритет (1,0000) спрямо швейцарския франк. В същото време еврото се търгува около 1,1600 долара, отскачайки от вчерашното 4-месечно дъно към 1,1554 нивото.

Британската лира обаче се намира под натиск от продажби с оглед на продължаващи политически притеснения около липсата на съществен прогрес в преговорите за Брекзит. В рамките на деня паундът се понижава с 0,6% към 1,3086 щатски долара, докато еврото поскъпва с 0,75% към двудневен връх от 0,8862 британски лири.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна