Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка прогнозира стабилен икономически растеж от 0,5% и през четвъртото тримесечие

През последното тримесечие на годината икономиката на Франция се очаква да запази доброто темпо на растежа от предходните три месеца благодарение на подем в промишлената и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка.

Централната банка на Франция очаква БВП да нарасне през четвъртото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато също беше регистрирана експанзия от 0,5 на сто.

Основание за прогнозираното запазване на доброто темпо на икономически растеж дава индексът на банката, измерващ активността в промишлената сфера, който нарасна през октомври до 106 пункта от 105 пункта през септември (възходяща ревизия от 104 пункта), достигайки най-високо ниво от април 2011-а година насам. Според анкетираните бизнес мениджъри, индустриалното производство се очаква да нарасне с подобно здраво темпо и през ноември.

В съответствие с тенденцията от началото на годината, активността в сферата на услугите продължава да регистрира силен растеж през октомври, като мениджърите прогнозират допълнително ускоряване на бизнес активността в сектора и през ноември. През октомври индексът, измерваща активността в сферата на услугите, се повиши до 102 пункта от 101 пункта месец по-рано (ревизия от 100 пункта), достигайки най-високо ниво от юни 2011-а година.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера стабилизира за втори пореден месец на ниво от 103 пункта (след низходяща ревизия на индекса за септември от 104 пункта), като мениджърите на строителните компании прогнозират малко по-слабо подобряване на строителната активност през ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна