Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набиулина: Руската централна банка ще продължава да понижава постепенно лихвите

Елвира Набиулина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Русия ще продължи политиката на постепенно редуциране на лихвените ставки, тъй като инфлацията в страната е близо до заложените цели, заяви в сряда пред руски парламентаристи нейният управител Елвира Набиулина , съобщава агенция Ройтерс.

Тя посочи, че годишната инфлация в страната е на ниво от 2,6%, като се очаква да бъде в диапазона между 2,5% и 2,7% до края на годината - далеч под целевото ниво на РЦБ от 4 на сто. По-ниската инфлация се дължи на временни фактори като по-високите петролни цени и рекордната жътварска реколта.

Елвира Набиулина също така отбеляза, че Централната банка почти е приключила оттеглянето си от антикризисните мерки, въведени през 2014-а година, когато руската рубла се обезцени рязко, а икономиката се сви. Тя допълни, че РЦБ планира да спре да използва въведените преди време специални финансови инструменти през следващите няколко години.

Трябва да се има предвид, че Централната банка на Русия винаги е подчертавала, че може да използва специални финансови инструменти, когато е необходимо, за да смекчи дадена кризисна ситуация.

Междувременно руската рубла се търгува в малко по-висока нива спрямо долара с оглед на днешно рязко поскъпване на петрола и на фона на обща слабост на зелените пари. Руската валута нараства с 0,1% спрямо долара към 59,12 рубли и се понижава слабо с 0,07% спрямо еврото към 69,49 рубли.

Фондовата борса в Москва също отваря на позитивна територия, като деноминираният в долари индекс RTS се повишава с 0,5% към 1154 пункта, докато базираният в рубли индекс MICEX нараства с 0,45% към 2165 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени