Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на ноемврийската инфлация в Германия до 1,8 на сто

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през ноември малко по-силно от очакваното благодарение на нарастване на енергийните цени и тези на хранителните стоки, показват предварителни данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през ноември с 0,3% спрямо октомври, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на инфлацията във водещата европейска икономика се ускори до 1,8% от 1,6% и над осреднена прогноза за повишение с 1,7 на сто. По този начин годишната инфлация в Германия се върна към нивата от август и септември.

Основна причина за по-високата инфлация през ноември е рязкото ускоряване на растежа на енергийните цени на домакинствата до 3,7% от едва 1,2% през октомври, както и на цените в сферата на услугите, които се повишиха с 1,5% след растеж с 1,2% месец по-рано. Цените на хранителните стоки пък се увеличиха с 3,2% след повишение с 4,3% през октомври.

В същото време и растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се ускори по-рязко през ноември до 1,8% на годишна база от едва 1,5% месец по-рано при очаквания на финансовите пазари за нарастване на хармонизираната инфлация с 1,7 на сто. На месечна база индексът HICP се повиши през ноември с 0,3% след понижение с 0,1% през октомври и прогноза за повишение с 0,2 на сто.

Днешните по-високи от очакваното предварителни данни за инфлацията в Германия през ноември не представляват прекалена изненада, след като по-рано в сряда бяха публикувани по-силни данни за потребителските цени в отделните водещи немски региони.

Евростат ще представи в четвъртък (30-ти ноември) предварителните си данни за ноемврийската инфлация в цялата еврозона, като средните прогнози на финансовите пазари са за повишаване на потребителски цени с 1,6% на годишна база след техен растеж с едва 1,4% през октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени