Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на търговския дефицит на Франция през октомври

Търговският дефицит на Франция се разшири през октомври спрямо месец по-рано, тъй като вносът нарасна по-силно отколкото износа, показват данни на френските митници.

Дефицитът в международната търговия на втората по сила икономика в еврозоната се повиши до 4,96 млрд. евро спрямо отрицателен търговски баланс през септември за 4,64 млрд. евро (слаба ревизия от предходна оценка за дефицит в размер на 4,669 млрд. евра), докато очакванията на финансовите пазари бяха за дефицит от около 4,7 млрд. евро. Въпреки че дефицитът е по-малък от този през октомври 2016 година (в размер на 5,3 млрд. евро), трябва да се има предвид, че Франция се намира в непрекъснат отрицателен търговски баланс от май 2004 година насам.

Разширяването на търговския дефицит се дължи на нарастване на вноса на месечна база с 1,1% до 45,4 млрд. евро от 44,93 млрд. евро през септември, като в същото време френският износ се увеличи през октомври с едва 0,4% до 40,45 млрд. евро от 40,29 млрд. евро през предходния месец.

В същото време Централната банка на Франция оповести данни за състоянието на текущата сметка, която е мерило за международната финансова позиция на френската икономика. Според тези данни дефицитът по текущата сметка се сви рязко през октомври до 2,2 млрд. евро спрямо дефицит за 3,3 млрд. евро през септември. За отчетния период дефицитът при търговията със стоки се понижи до 3,3 млрд. евро от 4,2 млн. евро, докато излишъкът в сектора на услугите се увеличи до 300 млн. евро от 100 млн. евро през септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени