Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петрола брент към две и половина годишен връх след временно затваряне на тръбопровода "Фортис" в Северно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола сорт брент нарастват силно за втора поредна сесия на търговия, достигайки най-високи нива от средата на 2015-а година след информация, че тръбопроводът "Фортис", свързващ находищата в Северно море с Великобритания, ще бъде принудително затворен за няколко (за около три) седмици с оглед на разкрити пукнатини по корпуса на ключовия европейски петролопровод.

Мултинационалната химическа групировка Ineos Ltd. заяви в понеделник, че нейната петролопроводна система Forties Pipeline System (FPS) ще бъде затворена за "няколко седмици", тъй като има разширяване на откритата преди седмица пукнатина в корпуса на тръбопровода. Системата FPS пренася суров морски суров петрол за обработка в голяма шотландска рафинерия, като тръбопроводът свързва 85 нефтени платформи с континенталната част на Великобритания. Трябва да се има предвид, че важният северноморски тръбопровод "Фортис" представлява съществена компонента при цените на петрола сорт брент, тъй като неговият дневен капацитет е от цели 450 хил. барела и от вчера това подаване на суров петрол беше преустановено за няколко седмици.

Новината доведе до ръст на петролните цени, тъй като временното спиране на важния европейски тръбопровод може да ограничи съществено предлагането на петрол, при това в момент, когато ОПЕК и производители като Русия се договориха за удължаване на споразумението за съкращаване на производството на черното злато с около 1,8 млн. барела на ден до края на следващата година.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през февруари нарастват в началото на европейската търговия 1,35% към 65,70 долара за барел, поскъпвайки за пръв път на психологическото ниво от 65,00 долара от юли 2015-а година насам и след като вчера новината за спирането на тръбопровода "Фортис" изстреля цените нагоре с цели 2 на сто.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари се повишават с 0,8% към 58,46 долара за барел, задълбочавайки вчерашното има поскъпване с 1,1 на сто.

По този начин ценовата разлика между двата типа петрол вече надмина 7 долара (най-високата ценова премия от май 2015-а година насам), след като седмица по-рано тя беше от около 5 долара за барел. Това вероятно ще направи по-атрактивен износът на американски суров петрол. По-евтиният американски петрол е в резултат на увеличаването на шистовите добиви в САЩ, като през последната седмица производството на петрол скочи до рекордните 9,71 млн. барела на ден (най-високи нива от началото на 70-те години на миналия век), нараствайки с цели 15% спрямо нивата от средата на 2016-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна