Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчита рекордни нива на европейската трудова заетост през третото тримесечие на годината

България е сред четирите страни - членки с най-солиден ръст на заетостта

През третото тримесечие на настоящата година броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна нови рекордни върхове, като в същото време България е на четвърто място по най-добро темпо на растеж на заетостта спрямо предходното тримесечие, показват предварителни данни на Евростат.

През периода юли – септември заетите лица в Европейския съюз се увеличиха с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато нараснаха с 0,5%, докато заетостта в рамките на еврозоната се повиши за второ поредно тримесечие с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано трудовата заетост в еврозоната се увеличи през третото тримесечие с 1,7%, а в ЕС – с 1,8% след растеж съответно с 1,6% и с 1,7% през предходното тримесечие.

Евростат оценява, че рекордните в историята 236,3 милиона мъже и жени в целия ЕС са били трудоустроени през трите месеца до края на септември, от които 156,3 милиона в региона на единната валута, като данните за еврозоната са също най-високи от нейното възникване и надвишават предишният пик, достигнат през второто тримесечие на годината.


                                          Графика на заетостта в ЕС през третото тримесечие на 2017 година

Снимка

В същото време заетостта в България се увеличи през третото тримесечие с 1,0% след много анемичен растеж с 0,1% през второто тримесечие и нараства на годишна база с 2,7%, следвайки слабо повишение с 0,9% през периода април – юни. И по двата показателя нашата страна изпреварва съществено осреднените тенденции в ЕС.

Едва в три други страни - членки е отчетено по-здраво увеличение на заетостта на тримесечна база – в Естония (с 1,3%), Хърватска (с 1,1%) и Малта (също с 1,1%). Намаление на заетостта на тримесечна база е имало единствено в Литва (с 0,5) и Полша (с 0,3%), докато заетостта в Румъния и Великобритания е останала на нивата от второто тримесечие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна