Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква здравата икономическа експанзия в Германия да продължи и през 2018 година

Снимка: bundesbank.de

Централната банка на Германия повиши рязко прогнозите си за растежа на водещата европейска икономика, изтъквайки, че икономиката ще продължава да се радва на експортно генерирания бум дори ако темпът на нейното разширяване има вероятност да започне да се свива с развитието на настоящия позитивен икономически цикъл, съобщава агенция Ройтерс.

Бундесбанк вече отчита растеж на брутния вътрешен продукт на Германия от 2,3% през настоящата година (спрямо юнска прогноза за растеж от 1,9%) и ускоряване на икономическата експанзия до 2,5% през 2018 година при предходни очаквания за доста по-анемичен растеж от 1,7 на сто. За 2019 година немската икономика с очаква да нарасне с 1,7% (над предходна оценка за растеж с 1,6%) и с 1,9% през 2020 година.

Германската икономика преживява силен подем, посочи Бундесбанк при представянето на шестмесечните си актуализирани макроикономически прогнози.

Водена от оживеното външно търсене, немската индустрия бележи динамичен растеж при запазващо се рязко повишаване на бизнес инвестициите.

Това широкообхватно и стабилно икономическо развитие достига все по-зряла фаза на възходящия бизнес цикъл, което означава, че темповете на растеж вероятно ще се забавят в средносрочен план и ще се приближат към потенциалните нива на икономическа експанзия, добави Бундесбанк.

Централната банка обаче прогнозира, че ръстът на износа ще започне да се забавя допълнително в резултат на ограничен производствен капацитет и недостиг на работна ръка.

Бундесбанк също така повиши прогнозите си за германската инфлация през 2018 година, но при очаквания за по-слаба инфлация през 2019 година, което предполага, че Европейската централна банка ще продължава да изпитва трудности в опитите да постигне целевото си нива за растеж на инфлацията в рамките на еврозоната с малко под 2 на сто.

За настоящата година Бундесбанк вече очаква повишаване на индекса на потребителските цени (CPI) с 1,7% (вместо с 1,5% според юнската прогноза) и с 1,6% догодина (вместо с 1,4%). За 2019 година се очаква инфлацията в Германия да се повиши с 1,7%, но под предишна оценка за растеж с 1,8%, преди чак през 2020 година тя да достигне близо до целевото ниво на ЕЦБ, нараствайки с 1,9 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна