Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на биткойна до рекордни върхове преди неделния старт на фючърсната търговия на Chicago Mercantile Exchange

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След относително спокойна и безидейна търговия през по-голяма част от отминаващата седмица водещата криптовалута - биткойн поскъпва в петък към нови рекордни върхове.

Вероятна причина за подновеното възходящо движение е очакваното в неделя стартиране на търговията на биткойн фючърси на борсата Chicago Mercantile Exchange (CME), след като седмица по-рано другата водеща конкурентна борса - Chicago Board Options Exchange (CBOE) започна да търгува фючърси на най-известна дигитална валута.

Според CoinDesk.com цената на биткойн на спот пазара се повишава със 7,25% към 17 678 щатски долара, като по-рано днес беше достигнат нов исторически връх от около 17 873 нивото. В същото време биткойните, търгувани на базираната в Люксембург борса Bitstamp, поскъпнаха с цели 9% до рекорден връх около 17 900 долара.

По този начин водещата криптовалута вече поскъпва с над 1700% от началото на годината въпреки засилващите се притеснения за пазарен ценови балон, като само в рамките на декември стойността ѝ нарасна с почти 80%.

                                                                                                                         Графика на биткойн/долар на спот пазара

СнимкаПодновеният ценови ръст на спот пазара доведе до поскъпване и на биткойн фючърсите, търгувани на CBOE, като януарските фючърси нарастват с 8,93% към 18 300 долара, стабилизирайки малко под рекордния връх около 18 850 долара, достигнат в понеделник и след като търговията в четвъртък приключи около 16 800 нивото.

Въпреки че от понеделник насам водещата криптовалута добави нови около 20% към стойността си, търговията на биткойн през последните дни, с изключение на днес, стана малко по-спокойна и без драстични ценови колебания вероятно в резултат на стартиране на фючърсната търговия на CBOE.

Очакваният в неделя старт на фючърсната биткойн търговия и на борсата CME обаче доведе до днешния нов силен ценови ръст на основната криптовалута, предполагат някои пазарни анализатори.

Надеждата е, че фючърсите, търгувани на двете водещи борси, ще дадат сигнал за отключването на институционални пари на арената на цифровите валути и че ще има бързо нарастване на търсенето, което де факто ще ратифицира технологията на криптовалутите и нейните принципи, заяви пред Ройтерс Чарлс Хайтър, основател на уеб сайта Cryptocompare.

В същото време обаче продължават да се засилват притесненията около силно раздуващия се пазар на криптовалути. Според проучване на университетите Anglia Ruskin University, Trinity College Dublin и Dublin City University, оповестено в петък, биткойнът може да представлява реална заплаха за финансовата стабилност на традиционните валутни пазари.

Според нас цената на биткойн е изкуствено напомпана от спекулативни инвестиции, превръщайки го в ценови балон, посочи каза Лариса Яровая, един от авторите на доклада и преподавател в Anglia Ruskin University.

Въпреки че криптовалутата не е регламентирано от правителствата, тя би могла да окаже влияние върху традиционните пазари с оглед на взаимосвързаността на пазарите на криптовалути с други финансови активи, допълни тя.

Други анализатори обаче посочват, че общият размер на пазара на биткойн, който към момента е около 300 млрд. долара, означава, че въздействието на всеки един бъдещ колапс на цените няма да бъде достатъчно значим, за да има негативен ефект върху глобалната финансова стабилност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна