Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фючърсите на биткойн не правят много успешен дебют на най-голямата борса в света - Chicago Mercantile Exchange

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ранните часове на понеделник най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange (CME) даде официален старт на търговията на биткойн фючърси в опит да се възползва от манията през настоящата година, довела до истински ценови бум на криптовалутите и в частност на най-известната сред тях - биткойн.

Търговията стартира от 01:00 ч. наше време (от 18:00 ч. Източноамериканско време в неделя), като първият контракт на биткойн фючърси с доставка през януари 2018-а година поскъпна с близо 6% към 20 650 щатски долара. Последва обаче доста бързо ограничаване на това възходящо движение и в рамките на следващите няколко часа януарските фючърси дори се понижиха за кратко до дъно за деня от 18 345 долара, преди да опитат известна стабилизация около нивото на стартиране към 19 500 долара.

Точно преди седмица (на 10-и декември) стартът на търговията на биткойн фючърси на друга голяма борса - Cboe (Chicago Board Options Exchange). беше доста по-забележителен, като в даден момент цените нараснаха дори с около и над 20 на сто и в рамките на един ден бяха изтъргувани 4100 отделни контракта. Последва обаче намаляване на обемите на търговията с близо 60% към среднодневен оборот от около 1640 фючърсни контракта през изминалата седмица. От Cboe обаче посочиха, че подобни изтъргувани обеми са доста добри за един нов финансов продукт и се очаква тяхното постепенно увеличаване.

Фючърсите на водещата криптовалута обаче получиха доста хладен прием при старта на тяхната днешна търговия на борсата на CME Group Inc., като в рамките на първите часове на деня бяха изтъргувани едва около 637 контракта.

В същото време януарските биткойн фючърси, търгувани на CboE, поскъпват с цели 13,72% малко над 19 000 щатски долара, като в началото на търговията й удариха за кратко рекорден връх около 20 500 нивото.

Любопитно е да се отбележи, че изтъргуваните обеми на Cboe са също в доста малък размер, което е изненада с оглед на факта, че фючърсите на Chicago Board Options Exchange са за един биткойн, докато тези, търгувани на Chicago Mercantile Exchange са за пет биткойн единици. Въпреки това някои инвеститори предполагат, че фючърсите, търгувани на CME, ще привлекат по-голям инвеститорски интерес, тъй като крайните цени на разплащане се формират въз основна на ценовите развития на няколко отделни борси, на които се търгуват криптовалутите.

В същото време основната криптовалута на спот пазара се понижава с 1,14% към 18 812 долара, според данни на CoinDesk, след като при старта на фючърсната търговия на CME поскъпна за кратко към 19 500 нивото. В рамките на изминалата седмица спот цената на биткойн поскъпна с около 14% и с уникалните близо 1800% в рамките на отминаващата година, показват данните на CoinDesk.

На борсата Bitstamp в Люксембург спот цента на биткойн се понижава с 1,9% към 18 650 долара, след като в неделя удари рекорден връх от 19 666 нивото.

Стартирането на търговията на биткойн фючърси се разглежда от финансовите пазари като важна стъпка по пътя за легитимация на цифровата валута, което би трябвало да насърчи навлизането на пазара на криптовалута и на големите институционални инвеститори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна