Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции на фона на подновен оптимизъм около данъчната реформа в САЩ

Европейските фондови борси бележат солиден подем в началото на седмицата с оглед на засилващите се надежди, че дългоочакваната мащабна данъчна реформа в САЩ ще бъде одобрена от двете камари на американския конгрес до края на настоящата седмица.

Повод за този оптимизъм дадоха изявления от края на миналата седмица на двама ключови републикански сенатори  (Боб Кокър от Тенеси и Марко Рубио от Флорида), че те в крайна сметка биха подкрепили общият данъчен законопроект на Долната и Горната камара на Конгреса.

Спекулативните очаквания, че ключовата данъчна реформа ще бъде гласувана до края на седмицата (преди коледните празници), допринасят за добро възходящо движение на глобалните пазари на акции. Общият световен фондов индекс MSCI World index, който включва акции на 47 държави, нараства в понеделник с 0,41% до рекорден връх и е на път да приключи най-успешната година от 2009-а насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 пък се повишава с 0,9% към 392,02 пункта - най-високо негово ниво от 12-ти декември насам и е на по-малко от 2% под неговия двугодишен връх, достигнат в началото на месец ноември. Немският фондов индекс DAX се повишава с 1,36%, френският CAC40 - с 1,14% и британският FTSE100 - с 0,45%.

Междувременно акциите на изпадналата преди време във фалит компания "Еър Берлин" нарастват с 22% към 0,04 евро за акция след новината, че "ИзиДжет" е закупила част от дейността на немският самолетен превозвач, като в същото време акциите на британската нискотарифна въздухоплавателна компания се понижават с около 0,5%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна