Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция очаква скорошно финализиране на сделка с Китай за продажбата на 184 самолета "Еърбъс" А320

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че в скоро време ще бъде финализирана мащабна сделка за продажбата на Китай на 184 самолети "Еърбъс" A320 и че неговата страна също така има амбиции да продаде и самолети от моделите A350 и A380 през следващите седмици или месеци.

Потенциалната китайска поръчка за покупката на 184 броя A320 ще струва над 18 млрд. щатски долара, посочват редица водещи финансови издания.

Поръчката за "Еърбъс" 320 е нещо, което в скоро време ще бъде финализирана, заяви Макрон по време на неговата тридневна официална визита в Китай, като френският президент добави, че това е било потвърдено от неговия китайски колега Си Цзинпин.

Също така имаме амбиции за продажби на китайската страна и на самолети от моделите А350 и А380 през следващите седмици или месеци, посочи Макрон.

Според неназован представител на френското правителство, цитиран от Ройтерс, доставките на договорените 184 самолета А320 ще бъдат осъществени през 2019-а и 2020-а година.

Макар че все още няма официално сключена сделка, Еманюел Макрон отбеляза, че власите в Пекин са го уверили, че ще спазят паритет по отношение на пазарния дял на закупуваните от тях самолети на двете водещи световни компании - "Еърбъс" и "Боинг".

Китай редовно разделя големите си поръчки между Европа и Съединените щати, за да се справи с бързоразвиващия се въздушен трафик, но напоследък сякаш беше даден приоритет на конкурентната компания "Боинг", която успя да продаде на втората по сила световна икономика 300 самолета по време на посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Китай, осъществено през миналата година.

Междувременно компанията "Еърбъс" подписа във вторник предварителна сделка, за да увеличи броя на самолетите от нейното семейство А320, сглобявани в Тиендзин, от четири на шест самолета на месец до 2020-а година.

На този етап от "Еърбъс" отказват официални коментари около предстоящото официално подписване на мащабната сделка.

Чрез тази търговска сделка се очаква още до 2020-а година Китай да измести САЩ от първото място, превръщайки се в най-големият авиационен пазар в света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна