Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на индустриалното производство във Франция през ноември

Френското индустриално производство се сви през ноември 2017-а година в резултат на спад на промишленото производство и по-специално в химическата и фармацевтичната промишленост, показва доклад на официалната статистика Insee.

Индустриалното производство се понижи очаквано с 0,5% спрямо октомври, когато нарасна с цели 1,7% (слаба ревизия от предишна оценка за ръст с 1,9%).

В основата на това понижение е намаляването на промишленото производство с 1,0% в резултат най-вече на спад с 4,0% на производството в химическата индустрия и с 2,3% във фармацевтичния сектор, отбелязва Insee.

В същото време строителството също се влоши с 0,5%, докато производството в минно-добивната промишленост и в енергетиката нарасна с 3,1 на сто.

На годишна база растежът на френското индустриално производство се забави през ноември до 2,5% от 5,5% през октомври, докато промишленото производство нарасна с 3,0%, но след скок с цели 7,0% месец по-рано.

Въпреки днешните относително слаби данни, Insee отбеляза, че френската индустрия се представя силно в по-дългосрочен план. През трите месеца до края на ноември индустриалното производство нарасна с 2% спрямо предходния тримесечен период и беше с 3,8% над нивата от година по-рано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна