Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижение на долара след информация, че Китай може да спре покупките на американски държавни облигации

Щатският долар се намира под силен натиск от продажби, след като агенция Блумбърг съобщи, че китайските власти ще намалят или дори ще спрат покупките на американските държавни ценни книжа.

Блумбърг цитира неназовани източници, близки до темата, според които официалните китайски власти, които осъществяват надзор над валутните резерви на страната, са препоръчали забавяне или дори прекратяване на покупките на държавни облигации на САЩ. Според тях, американските правителствени облигации са станали по-малко привлекателен от други финансови активи. Съществуващото търговско напрежение на Китай със САЩ също може да представлява причина за забавяне или спиране на покупките на американски дълг, изтъкват те.

Трябва да се има предвид, че китайските валутни резерви нараснаха в края на 2017-а година до 3,14 тлрн. долара. В същото време Китай е собственик на американски държавни облигации за около 1,2 трлн. долара, което представлява около 19% от дълговите книжа на САЩ за общо 6,3 тлрн. долара, притежавани от държавите по цял свят. Останалите около 20 трлн. долара от американския държавен дълг се притежават или от американските граждани, или от самото щатско правителство. Това прави Китай най-големият купувач и притежател на американски дълг.

Макар и непотвърдена, новината предизвиква агресивни продажби на долари на валутните пазари, въпреки че в същото време доходността на 10-годишните американски облигации скочи към десетмесечен връх от 2,588%, тъй като информацията на Блумбърг провокира и разпродажби на дългови книжа на САЩ.

Доларът се срива в рамките на деня с 1,1% спрямо японската валута към 6-седмично дъно от 111,30 йени и с 0,65% към двудневно дъно от 0,9753 швейцарски франка.

В същото време еврото поскъпва с над 0,6% от сутрешно дъно около 1,1923 долара обратно над 1,2000 нивото. Британската лира пък поскъпва към 1,3559 долара, отскачайки от 10-дневно дъно около 1,3481 долара, достигано в резултат на днешни смесени икономически данни от Острова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна