Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Китай нарасна с около 6,9% през 2017 година, обяви премиерът на страната

Ли Къцян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че втората по сила икономика в света е отбелязала растеж от около 6,9% през миналата година, съобщава държавната агенция Синхуа.

Нещата като цяло са по-добри от очакваното, отбеляза премиерът, коментирайки вътрешната икономическа ситуация. Ли Къцян отдаде по-бързия от очакваното растеж през 2017-а година на структурните реформи, осъществявани от китайското правителство.

Трябва да се има предвид, че брутният вътрешен продукт нарасна през 2016-а година с 6,7 на сто, докато целта на управляващите в Пекин беше за постигане на по-скромен растеж от около 6,5% през 2017-а година.

По-рано през седмицата Световната банка представи своя редовен годишен януарски доклад за представянето на глобалната икономика. Водещата международна институция повиши прогнозите си за растежа на световна икономика както за изминалата, така и за настоящата и за следващата година. В същото време СБ повиши и оценката си за икономическия растеж на Китай през 2017-а година до 6,8% (от 6,5%) и за 2018-а до 6,4% (от 6,1% предишна прогноза).

Официалните данни на китайската статистика за годишния растеж на втората по сила икономика в света ще бъдат представени през следващата седмица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна