Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел иска въвеждане на такса върху пластмасите с цел допълнително захранване на европейския бюджет след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи да бъде въведена такса върху пластмасите за захранване на бюджетите на ЕС след Брекзит, предаде в сряда Франс прес, цитирана от БТА.

Комисията обмисля такса върху пластмасите като нов източник на постъпленията в бюджета на ЕС и за намаляване на отпадъците, заяви пред журналисти европейският комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. Той обаче не представи повече подробности за този нов данък/такса или за очакваните приходи, като само припомни, че през май ЕК  ще публикува по-подробни предложения за следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020-а година.

Сегашната финансова рамка покрива периода 2014 - 2020 година и въпреки планираното си излизане от ЕС през март догодина, Великобритания се ангажира да внася своя дял в общия европейски бюджет през преходен период, включващ и 2020-а година. След това обаче ЕС няма да разполага с нетните средства,  идващи от Лондон, които се оценяват от Европейската комисия в размер между 12 и и 14 млрд. евро годишно.

Брюксел предлага на 27-те страни, които ще останат в ЕС, да запълнят тази финансова дупка наполовина чрез намиране на нови източници и другата половина чрез мерки на бюджетни икономии, по-специално от Общата селскостопанска политика (ОСП) и кохезионната политика - две сфери, представляващи заедно над две трети от бюджета на съюза.

Йотингер предложи новите европейски политики, като тези в сферата на отбраната и сигурността по границите, които ще породят необходимост от още десетина милиарда евро годишно, да бъдат финансирани на 80 процента от подобни нови източници.

Фран прес напомня, че освен таксата върху пластмасите, комисията иска ЕС да разполага с нов собствен източник на приходи чрез таксуване на търговията с въглеродни квоти, която в момента облагодетелства отделните страни - членки.

Комисията настоява най-вече за увеличение на националните вноски в бюджета на ЕС, които в момента са ограничени до 1% от БВП на отделните членки на съюза., като според Йотингер те трябва да нараснат до между 1,1% и 1,2%.

Държавните и правителствени ръководители от ЕС ще имат възможност да разменят мнения за бюджетите след Брекзита на неформална среща на върха на 23 февруари в Брюксел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна