Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В скоро време ЕЦБ може да направи промени в досегашните си насоки относно паричната и лихвена политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка може да промени насоките си към инвеститорите по отношение на провежданата парична и лихвена политика още в началото на 2018-а година, за да отрази по-добре икономическото възстановяване в еврозоната, показват протоколи от декемврийската среща на банката, които предизвикват рязко поскъпване на еврото спрямо останалите основни валути.

На срещата си през миналия октомври ЕЦБ обяви, че ще удължи действието на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", поне до септември 2018-а година, но при намаляване наполовина на ежемесечния размер на покупките до 30 млрд. евро в сила от началото на настоящата година.

Решението обаче предизвика критика от страна на няколко висши служители на банката и по-специално от управителите на централни банки на Германия и Холандия, които изразиха опасения относно липсата на конкретен краен срок за "количествените улеснения". Това тяхно мнение обаче изглежда започна да намира все по-голям подкрепа сред 25-те членове на комитета за парична политика на ЕЦБ.

В оповестената днес стенограма от декемврийското заседание се отбелязва, че голяма част от официалните лица са съгласни, че банката ще трябва постепенно да промени насоките си към инвеститорите относно бъдещия курс на паричната и лихвена политика. Езикът, касаещ различните измерения на паричната политика и насоките за нейното бъдеще, може да бъде преразгледан в началото на следващата година (б.ред. в началото на 2018-а), се посочва в протокола от последното заседание.

Банката вероятно повече няма да подчертава значението на програма за "количествени улеснения" и може да предложи тя да бъде преустановена, дори още преди инфлацията в еврозоната да достигне целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Промяната в изказа на ЕЦБ трябва да се осъществи постепенно във времето, за да се избегнат внезапни и неоправдани промени на финансовите условия, се добавя в оповестената днес стенограма от последното заседание.

Еврото реагира позитивно на протоколите от декемврийската среща на ЕЦБ, тъй като инвеститорите считат, че се повишава вероятността за окончателно приключване на покупките на еврооблигации през септември тази година. Това от своя страна може да доведе до спекулации и относно времето за вероятно начало на политика на повишаване на рекордно ниските лихвени ставки на ЕЦБ.

Единната европейска валута поскъпва в рамките на деня с 0,67% към тридневен връх от 1,2035 щатски долара, с 0,75% към часови връх от 134,34 японски йени и с 0,68% към 7-дневен връх около 0,8911 британски лири.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна