Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията в Германия се ускори през 2017 година до петгодишен връх от 1,8 на сто

Средната годишна инфлация в Германия за цялата 2017-а година достигна петгодишен връх, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващите предварителната оценка.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през миналата година с 1,8% спрямо 2016-а, когато се повиши с едва 0,5 на сто. Това представлява най-солиден ръст на немската инфлация от 2012-а година насам, като между 2014-а и 2016-а година инфлацията в страната се повишаваше с под едно на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация за същия период (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през 2017-а година с 1,7% (също 5-годишен връх) от 0,4% година по-рано.

Основен двигател за по-висока инфлация през изминалата година бяха енергийните цени, които нарасна с 3,1% след тяхно трайно понижение през предходните три години, отбелязва Destatis. Принос към по-високата инфлация оказаха и хранителните стоки, чиито цени се увеличиха през 2017-а година с 3 на сто.

Немската статистика представи и окончателни данни за инфлацията само в рамките на месец декември. Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 0,8% спрямо ноември, когато нарасна с 0,3% и при предварителна оценка за по-скромно повишение с 0,6 на сто. Въпреки по-високата месечна инфлация, нейният растеж на годишна база се забави през декември до 1,6% от 1,8% през ноември, потвърждавайки предварителната оценка на Destatis.

Нарастването на инфлацията в Германия през 2017-а годишна до петгодишен връх вероятно ще представлява добра новина за ЕЦБ с оглед на нейната средносрочна цел да спомогне повишаване на общата инфлация в еврозоната към ниво от малко под 2 на сто.

Междувременно Destatis представи и данни за цените на едро в Германия през декември и за цялата 2017-а година.

Индексът на цените продава при търговията на едро (WPI) нарасна през миналата година с 3,5% спрямо 2016-а година. Само в рамките на декември обаче цените на едро се понижиха на месечна база с 0,3%, а техният растеж на годишна база (прямо декември 2016-а) се забави рязко до 1,8% от 3,3% през ноември. Това сякаш не е добър знак за инфлацията в Германия в началото на новата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна