Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва в резултат на подобрените растежни перспективи в световен план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола се повишават за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата с оглед на подобрените перспективи пред световния икономически растеж, отчетени в последния доклад на МВФ, както и с оглед на сигналите, че ОПЕК и други важни производители като Русия могат да удължат тяхното споразумение за съкращаване на добивите и след края на 2018-а година.

Фючърсите на петрол сорт "брент" с доставка през март нараснаха в началото на деня с 0,6% към 69,55 долара за барел, доближавайки техния тригодишен връх около 70,37 долара, достигнат по-рано този месец (на 15-ти януари). Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се повишиха с 0,7% към 64,03 долара за барел. Последва париране на част от първоначалните печалби, като в ранния следобед фючърсите и на двата типа петрол вече нарастват по-скромно с около 0,35% съответно към 69,25 и към 63,77 долара за барел в очакване на редовните данни за седмичните петролни складови запаси в САЩ (данните на Американския петрол институт късно тази вечер и на Енергийната информационна администрация в сряда привечер).

Поскъпването на черното злато от началото на седмицата е факт след изявление на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, според което ОПЕК и останалите големи производители като Русия могат да намерят начини за продължаване на тяхното сътрудничество по отношение на съществуващите производствени ограничения и след края на 2018-а година.

Допълнителен тласък за петролните цени беше даден от зимния доклад "Световни икономически перспективи" на МВФ, в който фондът направи добра възходяща ревизия на прогнозите си за растежа на световната икономика през 2018-а и 2019-а година до 3,9 на сто. Една по-силна от очакваното икономическа експанзия може да доведе и до по-голямо потребление на петрол в момент, в който ОПЕК и Русия продължават да спазват споразумението за съкращаване на общите им добиви с 1,8 млн. барела на ден.

Междувременно френската кредитна институция BNP Paribas повиши прогнозите за цените на черното злато през 2018-а година с 10 долара за барел, съответно до 60 долара за американския лек суров петрол и до 65 долара за петрола сорт "брент".

Анализатори на банката Barclays очакват средна цена на петрола сорт "брент" за настоящата година от около 60 долара за барел (което е с 5 долара над нейната предишна оценка), визирайки очаквания по-силен растеж на потреблението и намаляващото петролно производство от члена на ОПЕК - Венецуела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна