Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп заплаши ЕС с "много големи" търговски репресивни мерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп разшири заплахите си за предприемане на действия срещу търговски партньори на Америка, като този път намекна за големи ответни мерки срещу Европейския съюз с оглед на това, което той определи като "много несправедлива" търговска политика спрямо Съединените щати, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Тръмп нееднократно се оплака от съществуващите глобални търговски споразумения, които според него са дискриминиращи спрямо САЩ и заплаши с предприемането на стъпки в тази насока, засилвайки по този начин безпокойството по цял свят за нарастващ американски протекционизъм и възможността това да доведе до глобална търговска война.

Коментарите му по отношение на Европейския съюз идват само дни, след като в началото на миналата седмица той наложи много високи митнически тарифи върху вноса на слънчеви (соларни) панели и на перални машини, като тази мярка беше въведена главно за ограничаване на вноса от Азия.

Имах много проблеми с Европейския съюз и това може да се превърне в нещо много голямо от търговска гледна точка, заяви Тръмп в неделно интервю за телевизионния оператор ITV, , цитирано от "Уолстрийт Джънръл".

Отговорът на САЩ ще бъде в много голям ущърб за тях, заплаши той, визирайки ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна