Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаба от очакваното инфлация в Германия за началото на годината

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави през януари по-силно от очакваното, показват предварителни данни немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се понижи през януари с 0,7% спрямо декември, когато нарасна с 0,6%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за негово понижение с 0,6 на сто. На годишна база растежът на инфлацията се забави до 1,6% от 1,7% в края на 2017 година и при прогноза за повишение с 1,7 на сто.

Основна причина за по-ниската инфлация е солидното отслабване на растежа на енергийните цени на годишна база до 0,9% от 1,3% през декември. Цените на хранителните стоки се увеличиха с 3,1% след повишение с 3,0% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха за втори пореден месец с 1,6 на сто.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се забави през януари изненадващо рязко до едва 1,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за нейна стабилизация на декемврийското ниво от 1,6 на сто. На месечна база индексът HICP се понижи с 1,0% вместо очакваното понижение с 0,7% и след повишение с 0,8% през декември.

По-ниската от очакваното инфлация в Германия за първия месец на новата година е предпоставка за допълнително отслабване на инфлацията в рамките на цялата еврозона далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна