Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансадриатическият газопровод (TAP) може да посрещне до 40% от нуждите на България за природен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трансадриатическият газопровод (TAP), който предвижда транспортиране на азербайджански газ до Европа, ще посрещне до 40% от нуждите на България за природен газ, заяви търговският директор на TAP Улрике Андрес на европейската газова конференция във Виена, съобщава азербайджанската информационна агенция "Тренд".

TAP и Южният газов коридор са ключова стъпка към енергийната сигурност, диверсификацията и декарбонизацията, посочи тя, добавяйки, че 10-те милиарда кубически метра природен газ, който ще се транспортира чрез Трансадриатическия газопровод, ще покрие 40% от нуждите на България, близо 33% от тези на Гърция и около 12% от тези на Италия.

Улрике Андрес също така отбеляза, че TAP ще даде възможност за въвеждане на по-чист (незамърсяващ) енергиен източник, особено в Югоизточна Европа, която е твърде зависима от добива на въглища. TAP ще допринесе за намаляване на емисиите на въглероден двуокис и за постигане на заложените екологични цели, добави тя.

Трябва да се има предвид, че Трансадриатическият газопровод е част от Южния газов коридор, който е един от приоритетните енергийни проекти за Европейския съюз.

Проектът TAP предвижда транспортирането на газ от Площадка 2 на разработваното азербайджанско газово находище "Шах Дениз" към страните от ЕС. Тръбопроводът ще бъде свързан с Трансанадолския газопровод (TANAP) на турско-гръцката граница, преминавайки през Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да излезе в южната част на Италия. Акционерите в TAP са: BP (с 20%), Държавната петролна компания на Азербайджан (с 20%), Snam (с 20%), Fluxys (с 19%), Enagas (с 16%) и Axpo (с 5%).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна