Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес активността в британския сектор на услугите през януари до 16-месечно дъно

Темпото на растеж на активността в сферата на услугите във Великобритания се забави рязко през януари към 16-месечно дъно, което е пореден знак за слабото начало на новата година за Обединеното кралство, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се понижи през янаури до 53,0 пункта от 54,2 пункта през декември, докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 54,1 пункта, като това представлява негово най-слабо ниво от 16 месеца насам.

Трябва да се има предвид, че секторът на услугите във Великобритания формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната, като влошаването на експанзията в тази важна сфера се дължи на загубата на съществуващи клиенти и на продължаващите опасения, свързани с излизането на Великобритания от ЕС.

Слабият растеж в сферата на услугите следва загубата на импулс в началото на годината и в промишлеността, като в същото време строителният сектор е близо до нивата на стагнация, отбеляза главният икономисти на агенция IHS Markit, Крис Уилямсън.

Той допълни, че трите PMI проучвания за януари взети заедно (в промишлеността, в сектора на услугите и в строителството) предполагат, че в началото на годината британската икономка може да отчете най-слабото си представяне от август 2016 година насам, когато тя беше негативно повлияна от шока след референдума в подкрепа за Брекзит.

Уилямсън допълни, че тези данни поставят под въпрос спекулативните очаквания за предстоящо в скоро време ново повишаване на основната британска лихва от страна на Английската централна банка.

Британската лира реагира негативно на слабото проучване, понижавайки се към 6-дневно дъно от 1,4088 щатски долара, като в същото време еврото поскъпва към двуседмичен връх от 0,8839 паунда. За днешните продажби на британската валута допринася и поредицата негативни новини през уикенда около преговорите за Брекзит и най-вече информацията, че властите в Лондон са категорични, че Обединеното кралство ще напусне европейския митнически съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна