Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл положи клетва като председател на Федералния резерв на САЩ

Джером Пауъл полага клетва като президент на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Джером Пауъл положи клетва като председател на Управителния съвет на Федералния резерв, наследявайки на този пост Джанет Йелън, съобщи Централната банка на САЩ, цитирана от "Уолстрийт Джърнъл".

През миналия месец Сенатът потвърди, че Джером Пауъл ще бъде 16-ият председател на Американската централна банка, разчиствайки по този начин пътя пред новия лидер на Фед, който вероятно ще продължи с политиката на постепенно повишаване на основните лихвени ставки, за да остави в ход експанзията на водещата световна икономика.

Федералният резерв допълни, че клетвата е била администрирана от един от членовете на висшето ръководство на Централна банка Рандал Куарлес, който се присъедини към Фед през октомври 20017-а като заместник-председател, отговарящ за надзора.

Мандатът на Джером Пауъл е четиригодишен, въпреки че неговото участие в Управителния съвет на Фед ще продължи едно десетилетие – до 31-ви януари 2028 година.

Джером Пауъл пое ангажимента да обяснява какво точно ще прави Фед и защо ще го прави. Чрез нашите решения относно паричната политика ще подкрепяме трайния икономически растеж, здравия пазар на труда и ценовата стабилност, посочи той пред уебсайта на Федералния резерв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна