Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банката за международни разплащания: Криптовалутите са заплаха за финансовата стабилност

Биткойнът вече се търгува около 6500 долара, след като по-рано днес се срина за кратко и под кота 6000

Снимка: Ройтерс

Централните банки трябва да бъдат подготвени да се намесят, за да ограничат рисковете, свързани с криптовалутите, тъй като биткойнът се превърна в комбинация от ценови балон, "Схема на Понци" и катастрофа за заобикалящата ни среда, заяви във вторник висш представител на Банката за международни разплащания (БМР), съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Предупреждението от БМР подсказва, че оторизираните публични власти по цял свят трябва да предприемат по-строги регулации по отношение на търговията на дигитални валути с оглед на опасения, че може да бъде подкопана стабилността на глобалната финансова система.

Налага се сериозна политическа интервенция, заяви Агустин Карстенс, който е генерален мениджър на Банката за международни разплащания - институцията със седалище в Швейцария, действаща като кредитор и като "мозъчен тръст" за централните банки по света.

Ако оторизираните власти не действат превантивно, криптовалутите могат да станат все по-взаимосвързани с основната финансова система и да се превърнат в заплаха за световната финансова стабилност, предупреди Карстенс.

През последните седмици централните банки по света засилиха предупрежденията си по отношение на цифровите валути, след като техните цените първоначално скочиха до рекордни стойности, преди обаче да последва драматичен ценови спад.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви в понеделник, че на цифровите валути трябва да се гледа като на "много рискови финансови активи". Той допълни, че ЕЦБ анализира потенциалните рискове, които представляват криптовалутите за банките от еврозоната.

                                                                                                                   Графика на биткойн / щатски долар

Снимка

Междувременно пазарите на криптовалути остават под силен натиск от продажби, като днес биткойнът се обезценява с нови 6,7%, търгувайки се под  7000 щатски долара, според данни на CoinDesk.

Късно снощи водещата криптовалута се срина с цели 14%, като спадът се задълбочи в началото на търговията във вторник и под бариерата от 6000 долара до ново двумесечно дъно около 5948 нивото (най-ниско ниво от ноември 2017-а година), преди да последва известна стабилизация около 6500 нивото. По този начин биткойнът вече се търгува с цели 60% под неговия рекорден връх около 19 700 долара, достигнат за кратко в средата на декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна