Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпва предпазливо, възползвайки се от паниката на световните фондови борси

Щатският долар поскъпва предпазливо на валутните пазари за трета поредна сесия на търговия, възползвайки се от трусовете на световните фондови и стокови борси. Агресивните разпродажби на акции карат част от инвеститорите да се насочат обратно към долара като една от най-популярните дестинации по време на турболентни времена за капиталовите пазари.

Зелените пари намират подкрепа и от поредицата силни икономически данни от САЩ в последно време (петъчния силен доклад за заетостта през януари и вчерашното солидно повишаване на бизнес активността в сектора на услугите), тъй като те потвърждават, че водещата световна икономика се намира в доста добра форма в началото на новата година при все по-ясни индикации за засилващ се инфлационен натиск. Това от своя страна може да принуди Федералният резерв, начело с новия негов президент Джером Пауъл, да провежда по-агресивна от очакваното политика на увеличаване на лихвените ставки (четирикратно, а не трикратно вдигане на федералната фондова лихва през настоящата година ?).

На фона на снощния панически срив на акциите, търгувани на "Уолстрийт", индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна с 0,4%, като оставащото и днес в сила напрежение на фондовите борси допринася за ново негово поскъпване с около 0,41% към двуседмичен връх от 90,03 пункта (най-високо ниво от 24-ти януари).

В същото време сериозните трусове на световните капиталови пазари се отразяват негативно най-вече на т.нар. "стоково зависими" валути като австралийския, новозеландски и канадски долари, както и на валутите на развиващите се икономики. Еврото и британската лира също се намират под макар и по-предпазлив натиск от продажби, тъй като подплашените инвеститори предпочитат да реализират печалби от техни "дълги" позиции в двете важни европейски валути след солидното им поскъпване спрямо долара от края на миналата и началото на новата година.

                                                                                                              Графика на евро / долар

Снимка

Днес еврото се понижава с 0,26% към двуседмично дъно от 1,2323 щатски долара, отстъпвайки от тригодишния негов връх около 1,2537 нивото от 25-и януари. В същото време британската лира губи 0,62% от стойността си спрямо зелените пари, търгувайки се в триседмични дъна около 1,3857 долара в резултат и на негативна за паунда комбинация от неотдавнашна серия слаби икономически данни от Великобритания и опасенията, свързани с трудните Брекзит преговори.

Вчерашният срив на акциите, търгувани на "Уолстрийт" провокира първоначално бягство на инвеститорите и към японската йена и швейцарският франк с оглед на техния статут на "валути-убежище". Но през днешната търговия те също се намират под известен натиск от продажби спрямо щатския долар, като зелените пари се търгува около 109,30 йени, отскачайки от сутрешно 7-дневно дъно около 108,46 нивото, а по същото време доларът поскъпва към 7-дневен връх от 0,9386 франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна