Лорета Местер: Фед трябва да продължи да повишава лихвите с темпо, аналогично на това през 2017 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Фед на Кливланд Лорета Местер заяви във вторник, че централната банка на САЩ трябва да продължи политиката на постепенно увеличаване на лихвените ставки през тази година, като добави, че неотдавнашната вълна на нестабилност на финансовите пазари няма да доведе до влошаване на солидна икономическа перспектива.

Ако икономическите условия се развият според очакванията, ние ще трябва да продължим по-нататъшното увеличение на лихвените проценти през тази и следващата година с подобно темпо на това от миналата година, посочи г-жа Местер в своя реч на събитие в Охайо, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Този постепенен подход е най-добрата стратегия за поддържане на икономическата експанзия и за балансиране на рисковете по отношение на целите в нашия двоен мандат (за пълна трудова заетост и ценова стабилност), посочи членът на Федералния резерв.

Трябва да се има предвид, че Лорета Местер е с право на глас във Федералната комисия по операциите на открития пазар (FOMC) през тази година. През 2017-а година Фед повиши на три пъти федералната фондова лихва до диапазон между 1,25% и 1,50%, като централните банкери залагат на ново трикратно увеличение на лихвените ставки и през 2018-а година. Президентът на Фед на Кливланд отбеляза, че споделя тази перспектива, но може дори да подкрепи едни малко по-агресивен курс на увеличение на лихвите.

В днешната си рече обаче Местер не коментира времето на следващото вдигане на лихвените ставки, докато участниците на финансовите пазари предполагат, че Фед ще качи лихвените ставки на редовното заседание през месец март.

Членът на Фед отбеляза, че неотдавнашните трусове на капиталовите пазари не са повлияли върху икономическите перспективи. Търговията е сравнително дисциплинирана, финансовите пазари остават като цяло ликвидни и не се наблюдава сериозно изтегляне на средства, посочи Местер. Докато едно по-дълбоко и по-продължително понижение на пазарите на акции би могло да влоши доверието и да доведе до ограничаване на разходите и на поемането на финансов риск, движенията, които видяхме неотдавна са далеч от подобен сценарий, смята президентът на Фед на Кливланд и в тази връзка заключи: Очаквам, че икономиката ще премине през този епизод на турбулентност на пазара и не бих променила очакванията си по отношение на икономическите перспективи.

Според нея икономиката на САЩ е "здрава" и 2018-а година изглежда ще бъде "добра" с икономически растеж от около 2,5 на сто. Паричната политика и финансовите условия са "адаптивни" и промените в данъчната политика също биха имали положителен ефект върху растежа през тази и следващата година, смята Местер.

Относно увеличаването на заетост, Лорета Местер заяви, че пазарът на труда е силен и аз очаквам ще се продължи да се засилва, като нивото на безработица, която към момента е в 4,1%, ще се понижи през настоящата година под прага от 4%. Тя също така изрази оптимизъм, че инфлацията ще продължи да се покачва и очаква постепенно да достигне целевото ниво от 2 на сто в рамките на следващите една до две години.


Още от категорията
Президентът на КНСБ Пламен Димитров

КНСБ започва срещи с парламентарно представените партии за проекта за държавния бюджет

Ръководството на КНСБ започва поредица от срещи с парламентарно представените партии, на които ще представи предложенията си към проектите за държавен бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Първата среща ще бъде днес с парламентарната група на ГЕРБ, а останалите разговори са насрочени за утре.

публикувано на 13.11.18 в 03:35

Александър Димитров е "Мениджър на годината"

Прецедент в конкурса "Мениджър на годината". Носителят на кристалната статуетка за 2018-а година спечели още две от специалните награди. Това е Александър Димитров - управител на една от водещите телекомуникационни компании у нас. Наградите на церемонията в Националната опера връчи президентът Румен Радев. До крайния етап на конкурса стигнаха 10..

публикувано на 13.11.18 в 01:43

Петролът поскъпна на международните пазари

Петролът поскъпна днес на международните пазари с повече от долар за барел, след като най-големият производител – Саудитска Арабия, призова за орязване на добивите с 1 милион барела дневно, предаде АФП. Цената на американския лек суров петрол се повиши над 61 долара, а на „Брент“ – над 71 долара. Днешното поскъпване е минимално на фона..

публикувано на 12.11.18 в 17:32

Рязко поскъпване на горивата спрямо миналата година отчете и Гърция

По данни на Централната статистическа служба в Гърция, цените на горивата са се повишили рязко в сравнение с миналата година.  Средната цена на бензина е с 10% по-висока, а цената на природния газ се е покачила с над 16%. Шокиращо е увеличението и при нафтата за отопление – с 22%. Колите, които са на дизел, зареждат при цена по-скъпа с 15% спрямо..

публикувано на 12.11.18 в 16:49

Рекордно изтичане на руски капитали в чужбина

Чистото изтичане на капитали от Русия в чужбина за периода януари-октомври 2018 е 42,2 милиарда долара, съобщава „Ведомости“, позовавайки се на Руската централна банка. Спрямо същия период на предходната година това е увеличение от точно три пъти. Около половината от изтекъл навън руски капитал е за погасяване на външни дългове, а с другата..

публикувано на 12.11.18 в 16:11

Дойче бьорзе създава нов сегмент за "зелени облигации"

Дойче бьорзе (Deutsche Boerse AG), компанията оператор на борсата във Франкфурт, обяви днес, че пуска сегмент за търговия със "зелени облигации" за инвеститори, заинтересовани от проекти, свързани с опазване на околната среда, предаде ДПА. Новият сегмент ще съдържа 150 облигации, използвани от инвестиционни банки, компании, общини и държави за..

публикувано на 12.11.18 в 16:06
Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма

Бисер Петков: Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон

Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон, съобщи Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.  Според Министъра на туризма Николина Ангелкова, за зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг на кадри в сектора.  Над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници в..

обновено на 12.11.18 в 16:05