Лорета Местер: Фед трябва да продължи да повишава лихвите с темпо, аналогично на това през 2017 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Фед на Кливланд Лорета Местер заяви във вторник, че централната банка на САЩ трябва да продължи политиката на постепенно увеличаване на лихвените ставки през тази година, като добави, че неотдавнашната вълна на нестабилност на финансовите пазари няма да доведе до влошаване на солидна икономическа перспектива.

Ако икономическите условия се развият според очакванията, ние ще трябва да продължим по-нататъшното увеличение на лихвените проценти през тази и следващата година с подобно темпо на това от миналата година, посочи г-жа Местер в своя реч на събитие в Охайо, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Този постепенен подход е най-добрата стратегия за поддържане на икономическата експанзия и за балансиране на рисковете по отношение на целите в нашия двоен мандат (за пълна трудова заетост и ценова стабилност), посочи членът на Федералния резерв.

Трябва да се има предвид, че Лорета Местер е с право на глас във Федералната комисия по операциите на открития пазар (FOMC) през тази година. През 2017-а година Фед повиши на три пъти федералната фондова лихва до диапазон между 1,25% и 1,50%, като централните банкери залагат на ново трикратно увеличение на лихвените ставки и през 2018-а година. Президентът на Фед на Кливланд отбеляза, че споделя тази перспектива, но може дори да подкрепи едни малко по-агресивен курс на увеличение на лихвите.

В днешната си рече обаче Местер не коментира времето на следващото вдигане на лихвените ставки, докато участниците на финансовите пазари предполагат, че Фед ще качи лихвените ставки на редовното заседание през месец март.

Членът на Фед отбеляза, че неотдавнашните трусове на капиталовите пазари не са повлияли върху икономическите перспективи. Търговията е сравнително дисциплинирана, финансовите пазари остават като цяло ликвидни и не се наблюдава сериозно изтегляне на средства, посочи Местер. Докато едно по-дълбоко и по-продължително понижение на пазарите на акции би могло да влоши доверието и да доведе до ограничаване на разходите и на поемането на финансов риск, движенията, които видяхме неотдавна са далеч от подобен сценарий, смята президентът на Фед на Кливланд и в тази връзка заключи: Очаквам, че икономиката ще премине през този епизод на турбулентност на пазара и не бих променила очакванията си по отношение на икономическите перспективи.

Според нея икономиката на САЩ е "здрава" и 2018-а година изглежда ще бъде "добра" с икономически растеж от около 2,5 на сто. Паричната политика и финансовите условия са "адаптивни" и промените в данъчната политика също биха имали положителен ефект върху растежа през тази и следващата година, смята Местер.

Относно увеличаването на заетост, Лорета Местер заяви, че пазарът на труда е силен и аз очаквам ще се продължи да се засилва, като нивото на безработица, която към момента е в 4,1%, ще се понижи през настоящата година под прага от 4%. Тя също така изрази оптимизъм, че инфлацията ще продължи да се покачва и очаква постепенно да достигне целевото ниво от 2 на сто в рамките на следващите една до две години.


Още от категорията

КЗК прави последващ контрол на шест фирми, производители и търговци на горива

Комисията за защита на конкуренцията проучва дали шест фирми - производители и търговци на горива спазват поети през март миналата година задължения за гарантиране на пазарната среда. Комисията анализира детайлно отношенията между участниците на всяко едно от нивата по веригата производство-внос-търговия на едро и търговия на дребно с горива. Специално..

обновено на 14.11.18 в 14:06

Силен спад на индустриалното производство в България през септември при по-сдържано понижение в рамките на ЕС

През септември индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз парира част от добрия отскок, отчетен през август, показват данни на Евростат, като в същото време индустриалното производство в България отбеляза доста по-рязко понижение. Производството в рамките на еврозоната се сви през септември с 0,3% спрямо август, когато..

публикувано на 14.11.18 в 13:56
Европейски статистически институт

Забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през третото тримесечие, потвърди Евростат

Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през третото тримесечие на годината на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, както и на по-слабия икономически растеж в Китай и в глобален план, показват неревизирани данни на Евростат. В същото време европейската статистика отчете и..

публикувано на 14.11.18 в 13:32

Малайзия обвинява Goldman Sachs в измама

След сделката на държавния инвестиционен фонд 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) с Goldman Sachs Group Inc. Малайзия се оказа измамена, заяви в интервю за CNBC News премиерът на страната Махатхир Мохамад. Американската банка е във фокуса на регулаторите и надзорните институции заради предполагаема роля при присвояване на пари чрез 1MDB...

публикувано на 14.11.18 в 12:55

Стабилизация на британската инфлация през октомври

Потребителската инфлация във Великобритания на годишна база стабилизира през октомври на нивото от предходния месец, тъй като по-слабият растеж на цените за храни и напитки компенсира рязкото поскъпване на горивата, показват данни на официалната британска статистика ONS. Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с едва..

публикувано на 14.11.18 в 12:53

НСИ: Най-масовият бензин и дизеловото гориво са поскъпнали с повече от 3% през октомври

С повече от три процента са поскъпнали дизелът и най-масовият бензин А 95Н през октомври спрямо месец по-рано, сочат данните на Националния статистически институт. Поскъпването при А 98 е 2,7 на сто. Според официалните данни, за една година доходите са се обезценили с близо 4 %. Инфлацията през октомври се движи основно от горивата и останалите..

публикувано на 14.11.18 в 12:48

Синдиците на КТБ обявиха за продажба 51% от капитала на "Тренд асет мениджмънт"

Синдиците на Корпоративна търговска банка обявиха за продажба 51 % от капитала на управляващото дружество "Тренд асет мениджмънт", съобщават на сайта на банката в несъстоятелност. Процедурата по продажба ще се извърши на четири етапа, а писма за интерес могат да се подават до 30 ноември. Продажбата е съвкупно на активи от управляващото дружество и..

публикувано на 14.11.18 в 12:27