Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър подем на европейските борси за втора поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските пазари на акции се намират в добър подем за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите в целия свят започнаха да игнорират своите неотдавнашни притеснения, свързани с растящата инфлация в САЩ и отново поставиха акцент върху здравите икономически фундаменти, силните финансови отчети на водещи компании като "Еърбъс" и поскъпването на суровините в резултат на нова слабост на щатския долар.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 добавя нови 0,9% към вчерашния си растеж с 1,1% благодарение най-вече на поскъпване на акциите на компаниите от петролния и минно-добивния сектор, тъй като подновената слабост на щатския долар на валутния пазар се отразява позитивно на цените на петрола и на останалите важни суровини.

Индексът Stoxx Europe 600 Basic Materials нараства с цели 2,63% благодарение на поскъпване на цветните метали, докато индексът Europe 600 Oil and Gas се повишава с 0,78%, след като петролните фючърси също поскъпват, макар и предпазливо, следвайки техния вчерашен най-солиден ръст от повече от два месеца насам. В сряда фючърсите на американския лек суов петрол с доставка през март нараснаха с цели 2,4%, като днес те се повишават с нови 0,45% към 60,90 долара за барел, след като дори за кратко поскъпнаха към 61,55 долара за барел.

Априлските фючърси на петрол сорт брент се търгуват без съществена промяна около 64,40 долара за барел, но след вчерашен ценови скок с 2,6% и тяхно повишение в началото на днешната търговия до 65,15 долара за барел.

Германският фондов индекс DAX се повишава с 0,81% след негов ръст в края на търговията в сряда с 1,2%, докато френският индекс CAC40 се повишава с цели 1,41% след вчерашно повишение с 1,1%. Доста доброто представяне на борсата в Париж се дължи и на днешни данни, показващи рязко понижение на френската безработица в края на 2017-а година, както и на ръст на акциите на "Еърбъс" с цели 10,62%, след като европейския самолетостроителен гигант отчете трикратно увеличение на нетната печалба през 2017-а година.

Британският фондов индекс FTSE100 нараства за втора поредна сесия на търговия с около 0,6% благодарение най-вече на компаниите от петролния и минно-добвия сектор, като те съставляват близо 25% от акциите, влизащи в основния индекс на борсата в Лондон.

Подкрепа за подновения риск-апетит на европейските пазари на акции оказва и снощният доста позитивен финал на търговията на Уолстрийт. След като вчера основните американски фондови фючърси се понижиха първоначално с около и на 1% като първа реакция на данните за по-висока от очакваното инфлация в САЩ през януари, последва обръщане на негативната посока и те приключиха търговията с доста силен ръст.

Индексът на сините чипове DJIA затвори вчерашната търговия с повишение от 1,03%, широкият индекс S&P500 нарасна с 1,34%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 1,86%. Това представляваше растеж за четвърта поредна сесия, като техните фючърси, търгувани на извън борсовата търговия, продължават да нарастват и преди днешния старт на пазара на акции на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с 1%, на S&P500 - с 0,53% и на Nasdaq100 - с 0,6%, което е сякаш предпоставка за предстояща пета поредна сесия на възходящо движение на американските фондови борси. Подкрепа за днешното повишение на фондовите фючърси оказва силният тримесечен финансов отчет на компанията Cisco Systems Inc. Акциите на компанията поскъпнаха на извън борсовата търговия със 7,5%, след като тя отчете първо повишение на приходите си от близо две години насам.

Важно е да се отбележи, че днешното възходящо движение на европейските пазари на акции е факт въпреки подновеното поскъпване на еврото към и над 1,2500 долара и на британската лира към 10-дневен връх около 1,4077 долара, което на теория не е в подкрепа за експортно-ориентираните компании от Стария континент.

Подемът на фондовите борси от двете страни на Океана е факт и въпреки продължаващото нарастване на доходността на водещите държавни облигации. По-рано днес доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ нарасна за кратко до нов 4-годишен връх от 2,94%, докато на аналогичните германски книжа тя е около 0,78% - недалеч от нейния две и половина годишен връх от 0,81% преди дни. Именно рязкото увеличаване на доходността на тези водещи облигации беше в основата на кошмарната за фондовите и дългови пазари предишна седмица, но през настоящата седмица инвеститорите напълно игнорират това повишение на реалните лихви, както и по-високата от очакваното инфлация в САЩ в началото на годината.

Друга "пазарна аномалия" е подновената обезценка на долара на фона на растящата доходност на американските облигации. Днес лихвеният спред между 10-годишните книжа на САЩ и Германия се разшири до най-високо ниво от април 2017-а година около 216 базисни пункта (доходността на американки книжа е с 2,16% по-висока от тази на германските), но в същото време еврото отново започна да флиртува с нивата около и над 1,2500 долара (недалеч от тригодишния връх от 1,2537 долара от 25-и януари).

Анализаторите все още не могат да дадат смислено обяснение на тези аномалии, въпреки че сериозното изкривяване на нормалните пазарни зависимости вероятно се дължи до голяма степен на изобилната парична ликвидност на световните капиталови пазари в резултат на провежданата от много години насам стимулираща политика на водещите централни банки (политика на агресивно печатане на свежи пари).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени