Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът се търгува в нови най-ниски нива от края на 2014-а година

Щатският долар продължава да се намира под натиск от продажби по време на петъчната търговия, достигайки нови най-ниски нива от декември 2014-а година, и е на път да отбележи най-солидни седмични загуби спрямо останалите основни валути от две години насам.

Според повечето икономисти и анализатори, основна причина за слабостта на зелените пари е подобряващата се глобална икономическа картина, което води до пренасочване на инвестиции от САЩ в други части на света. Очакванията, че Фед ще продължава и през 2018-а година своята политика на постепенно повишаване на лихвените ставки вече не оказва подкрепа за долара с оглед на засилващите се индикации, че и останалите водещи централни банки по света също ще започнат в скоро време да се отказват от техните агресивни стимулиращи парични и лихвени политики, въведени в резултат на последната глобална финансова и икономическа криза преди едно десетилетие.

В същото време негативно влияние върху зелените пари оказват притесненията, че администрацията на Белия Дом е склонна да провежда политика на по-евтин долар, опитвайки се да се справи с огромния търговски дефицит на САЩ. Негативно влияние върху инвеститорското доверие в долара оказват и позабравените от доста време насам опасения, свързани с т.нар. "двоен дефицит" - бюджетният и дефицитът по текущата сметка на САЩ. Тези опасения бяха провокирани от предприетата в края на миналата година мащабна реформа за намаляване на корпоративните данъци, както и от предложените от Доналд Тръмп допълнителни правителствени разходи за инфраструктура, които се очаква да увеличат бюджетният дефицит на САЩ през 2019-а година до близо 1 трлн. долара.

Именно поради това, възходящото движение на доходността на 10-годишните американските държавни облигации към 4-годишен връх от 2,944% не оказва подкрепа за щатския долар. Според анализатори, продажбите на дългови книжа на САЩ, което води до повишаване на тяхната доходност, не се дължи на по-високата инфлация и на очакванията за доста по-агресивна пролихвена политика от страна на Фед, а на притесненията около американския бюджетен дефицит.

                                                                                                           Графика на индекса на долара на седмична база

Снимка

Днес индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,26% към 88,253 пункта, достигайки най-ниско ниво от декември 2014-а година, като в рамите на отминаващата седмица е на път да се раздели с над 2% от стойността си, отбелязвайки най-здрав спад от февруари 2016-а година насам.

Известно негативно влияние върху щатския долар през последните дни на търговия оказват и по-слабите данни за продажбите на дребно и за индустриалното производство в САЩ през януари на фона на по-високите потребителски и производствени цени.

Днешната номинация на Курода за втори петгодишен мандат начело на ЯЦБ пък допринася за продължаващо поскъпване на японската йена. Доларът се търгува под натиск около 106,00 йени, след като по-рано днес се понижи до ново 15-месечно дъно от 105,55 йени (най-ниско ниво от ноември 2016-а година).

В същото време еврото поскъпна до нов тригодишен връх от 1,2556 долара (най-високо ниво от декември 2014-а година насам) и е на път да приключи седмицата със здрава печалба от 2,4 на сто.

Швейцарският франк пък се търгува спрямо долара в най-високи нива от юни 2015-а година около 0,9186 франка, а британската лира поскъпна по-рано днес към 10-дневен връх от 1,4144 долара, преди обаче да върне леко назад около 1,4100 нивото като реакция на по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно във Великобритания през януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна