Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишаване на британските продажби на дребно в началото на годината

Снимка: БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха само символично през януари и не успяха да компенсират техният солиден спад от декември, което е сигнал, че слабите потребителски разходи ще продължават да се отразяват негативно върху британския икономически растеж в началото на настоящата година, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се увеличи през януари с едва 0,1% на месечна база при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-добър отскок с около 0,5%, след като през декември търговията на дребно на Острова се сви с 1,4% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,5%). Британската статистика отбеляза, че продажбите в супермаркетите дори са се свили през януари с 1,0%.

Продажбите на дребно на годишна база нараснаха с 1,6% след повишение с едва 1,4% в края на миналата година и прогноза за повишение с 2,5 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова също отбелязаха анемичен растеж на месечна база от 0,1% (след спад с 1,5% през декември) и нараснаха спрямо година по-рано с 1,5% (след повишение през декември с 1,3%).

Според ONS, дългосрочната картина продължава да показва слабост в сектора търговия на дребно, дължаща се до голяма степен на увеличаващите се цени.

По-рано тази седмица компанията за кредитни карти Visa представи проучване, според което британските купувачи са изхарчили по-малко средства през януари спрямо година по-рано (първо подобно понижение от 2013-а година насам).

Въпреки, че търговията на дребно е само малка част от общата икономическата активност на Острова, днешните данни са поредно доказателство за запазване на тенденцията на влошаване на потреблението, която е в сила след вота на британците в средата на 2016-а година за излизане от ЕС.

Днешният слаб доклад доведе до предпазливо понижение на британската лира към часово дъно от 1,4080 долара, отстъпвайки от сутрешен близо двуседмичен връх около 1,4144 долара. В същото време еврото отскочи слабо от вчерашно тридневно дъно около 0,8857 пункта към 0,8888 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна