Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външната търговия подкрепи растежа на германската икономика в края на 2017 година

Икономиката на Германия нарасна в края на 2017-а година с 0,6% на тримесечна база благодарение на добър ръст на износа, като в рамките на цялата изминала година отбеляза най-солиден растеж от шест години насам, разширявайки се с 2,2%, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се увеличи през периода октомври - декември на миналата година на сезонно-коригирана база с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,7%, потвърждавайки предварителните оценки.

Основен принос за растежа оказа същественото повишение с 2,7% на германския износ при увеличение на вносът с 2%, като позитивната нетна търговия допринесе с 0,5 процентни пункта към германската икономическа експанзия в края на 2017-а година.

Правителствените разходи нараснаха за второ поредно тримесечие с 0,5%, добавяйки 0,1 процентни пункта към растежа на германската икономика.

Частното потребление обаче, което беше ключов двигател за експанзията на водещата европейска икономика, остана на нивото от предишното тримесечие, когато се сви с 0,2 на сто. Стагнация отбелязаха и общите дълготрайни бизнес инвестиции, след като през третото тримесечие те се повишиха с 0,4%, но в същото време инвестициите в машини и заводско оборудване нараснаха с 0,7%, докато инвестициите в строителството се понижиха с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на БВП на Германия се ускори на календарно коригирана база до 2,3% от 2,2% през третото тримесечие, а на ценово-коригирана база нарасна с 2,9% след повишение с 2,7% през предходните три месеца до края на септември 2017-а година.

За цялата изминала година икономиката на Германия се разшири с 2,2% след повишение с 1,9% през 2016-а година, отбелязвайки най-солиден растеж от шест години насам.

Немската статистика представи и други данни, според които нетното правителствено кредитиране през 2017-а година възлиза на 36,6 млрд. евро, което е най-големият бюджетен излишък от Обединението на Германия в началото на 90-те години на миналия век. Като процент от общия БВП, излишъкът достигна през миналата година 1,1 на сто.

Потвърдените от Destatis данни за БВП показват, че икономиката на Германия приключи 2017-а година в доста добра форма въпреки политическата несигурност и неспособността за формиране на ново коалиционно правителство след проведените през миналия септември парламентарни избори в страната. Постиганото преди време споразумение за управляваща коалиция между десницата на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия е все още под въпрос, ако се окаже, че 464-те хиляди членове на ГСДП са го отхвърлили. Резултатите от това допитване в рамките на социалдемократите ще станат ясни на 4-ти март.

Въпреки продължаващата липса на стабилно управление, солидният икономически импулс се очаква да остане в сила и в началото на настоящата година, като според шефът на германския икономически институт Ifo Клеменс Фюст, последните бизнес проучване предполагат, че БВП ще нарасне с 0,7% през периода от януари до края на март. Централната банка на Германия (Бундесбанк) пък прогнозира, че икономиката ще се разшири през 2018-а година с 2,5%, отбелязвайки нов най-солиден растеж от 2011-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна