Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не виждат заплаха от новите руски Су-57 в Сирия

Руски тестови изтребители от 5-о поколение Т-50, чието ново название е Су-57, в полет на авиоизложението "МАКС 2017" край Москва през юли 2017 г.
Снимка: Ройтерс

Американските военни не виждат заплаха за операциите си в Сирия от появата там на нови руски изтребители от пето поколение Су-57, заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахън, цитиран от БТА.

В сряда медиите разпространиха кадри от туитър от кацането на руски самолети във ВВС базата "Хмеймим", включително два от най-новите Су-57, чийто прототип при тестването бе кръстен Т-50, пише руският в. РБК.

Пентагонът обаче изтъкна, че разполагането на такива изтребители в Сирия би било в противоречие с изявленията на Русия, че намалява военния си контингент в тази страна, посочва вестникът.

Клемъл прехвърли въпросите за Су-57 към министерството на отбраната, което запази мълчание. Според източник на РБК във военното ведомство модерните самолети са изпратени в "Хмеймим" в отговор на полет, извършен от US стелт изтребители.

Според руският "Взгляд" жестът на Москва е "ефективен", но "изключително рискован", защото става дума за "уникална и свръхсекретна машина", която освен това е "недоработена". Ако нещо се случи със самолета, това ще е сериозен имиджов удар… В Индия сега водим тежки преговори около самолетите от пето поколение. Там действат мнозина лобисти, които приканват (индийците) да се откажат да работят с Русия и да се пренасочат към покупка на американски Ф-35, казал източник на вестника. 

В Сирия Су-57 явно ще бъдат изпробвани в бойни условия, смятат чуждестранни експерти, цитирани в "Комсомолская правда". Британският специалист Джъстин Бронк заявил пред "Бизнес инсайдър", че руските военни целят да тестват "доста новаторски радари" и да разберат дали Су-57 ще могат да останат незабелязани от американските стелтове Ф-22.

Версията за тестове подкрепя и Вера Лин Джеймсън – генерал-лейтенант от авиацията на САЩ. По думите ѝ небето над Ирак и Сирия е отлично място, за да разбере Русия как действат американските военни, добавя "Комсомолская правда".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна