Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на италианския дългов пазар седмица преди важните избори на Апенините на 4-ти март

Италианските облигации се намират под натиск от продажби, като доходността на 10-годишните книжа е на път да приключи петъчната търговия с най-здрав седмичен ръст от началото на годината, отразявайки засилващото се напрежение преди важните избори в страната на 4-ти март, които се очаква да доведат до нестабилен парламент без ясно изразено управляващо мнозинство.

През последните месеци италианският пазар на облигации беше доста устойчив благодарение най-вече на солидното представяне на европейската икономика, на неотдавнашното повишаване на кредитния рейтинг на страната, на рязкото понижаване на рисковете за разпад на еврозоната и на отслабващата антиевриопейска риторика от страна на популистките партии, в т.ч. и на движението "Пет звезди", което води в проучванията преди изборите следващата неделя.

С оглед обаче на наближаващите избори започна повишаване на инвеститорската несигурност, което се изразява в продажби на италиански дългови книжа и покупки на германски облигации с оглед на техния статут на "инвестиция-убежище".

Агенция Ройтерс цитира последни проучвания на общественото мнение, според които нито една пария или коалиция на Апенините няма да се сдобие със самостоятелно мнозинство, за да формира правителство, като редица анализатори очакват период на краткосрочна волатилност (резки ценови движения и в двете посоки), която може да се отрази леко негативно на дълговите и на пазарите на облигации.

Междувременно доходността на 10-годишните италиански дългови книжа се повишава с един пункт към 2,09%, като само в рамките на отминаваща седмица тя вече се увеличи с 10 базисни пункта, отбелязвайки най-здрав седмичен ръст от декември 2017-а година насам, според данни на Tradeweb.

В същото време доходността на голяма част от останалите дългови книжа от еврозоната бележи известно понижение, като доходността на 10-годишните облигации на Германия спада към две и половина месечно дъно от 0,68%.

Това води до разширяване на лихвения спред между италианските и аналогичните 10-годишни германски към 140 базисни пункта (доходността на италианските книжа е с 1,4% над тази на немските).

С наближаване на изборите на 4-ти март, цената за застраховане на експозициите в италиански дълг също нараства по време на петъчната търговия към най-високо от повече от пет седмици насам. Цената на застраховката срещу фалит по отношение на италианския дълг - т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) се повишава с един пункт към 106 базисни пункта, според данните на IHS Markit.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна