Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януарската инфлация в еврозоната се забави до 6-месечно дъно от 1,3%, потвърди европейската статистика

Инфлацията в еврозоната се забави очаквано през първия месец на настоящата година в резултат на по-слаб растеж на енергийните цени, показват окончателни данни на Евростат.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се понижи през януари с 0,9% спрямо декември 2017-а година, когато се повиши с 0,4 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се забави до 1,3% от 1,4% месец по-рано, потвърждавайки предварителните данни на Евростат и отбелязвайки най-слаб растеж от юли 2017-а година. По този начин инфлацията в еврозоната продължава да изостава далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто въпреки многогодишното дъно на безработицата (от 8,7%) и нарастването през миналата година на БВП с 2,5% (най-солидна експанзия от 2007-а година насам).

Основно влияние за отслабването на инфлацията в еврозоната за втори пореден месец оказват енергийните цени, които се повишават през януари на годишна база с 2,2% след техен растеж с 2,9% през декември. В същото време цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, нарастват с 1,9%, но след повишение с 2,1% месец по-рано, докато тези на услугите се повишават за четвърти пореден месец с едва 1,2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) пък се понижи на месечна база с 1,7%, но нарасна на годишна база с 1,0% след повишение с 0,9%, потвърждавайки предварителната оценка на европейската статистика. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна