Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Централната банка на Латвия отхвърли обвиненията за взимане на подкупи

Илмар Римшевич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Централната банка на Латвия Илмар Римшевич, който преди дни беше заподозрян от антикорупционните власти в страната за получаване на подкупи, заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че е напълно невинен.

Дългогодишният управител на Централната банка, назначен на този пост през далечната 2001 година и член на ЕЦБ от 2014-а година насам (след като Латвия влезе в еврото), беше задържан през миналата седмица от Бюрото за превенция на корупцията и обвинен, че е получил подкуп от най-малко 100 000 евро.

След като беше освободен под гаранция, Римшевич заяви пред водещото финансово издание, че обвиненията идват от страна на няколко банкери, които са разтревожени от опитите му да подобри прозрачността по отношение на банковите сметки за лица, които не са граждани на малката балтийска държава.

Аз просто отричам тези обвинения. Мога само да предположа, че съм много неудобна публична фигура за неколцина финансови институции в тази страна, като за продължителен период от време те се опитваха да съберат някакви доказателства или да направят провокации, за да ме премахнат, посочи той пред" Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес.

Това е добре организирано действие между няколко отделни лица и банки, които са обслужвали по различно време клиенти, неживеещи в Латвия, и на които изглежда съм се превърнал в тежест, отбеляза Илмар Римшевич.

Той смята, че обвиненията срещу него са резултат от неговите усилия търговските банки да бъдат подложени на одит от американски юридически кантори през 2016-а и 2017-а година, което е намалило техните печалби.

По-рано тази седмица латвийският министър-председател Марис Кучинскис посочи, че може да изключи факта, че обвиненията спрямо ръководителя на Централната банка за вземане на подкупи са опит да се навреди на репутацията на неговата държава.

Агенция Франс прес напомня, че само няколко дни след задържането на Римшевич, латвийският финансов сектор беше разтърсен от нов шок, след като ЕЦБ обяви, че замразява плащанията на третата по големина банка в страната ABLV с оглед на влошаване на финансово й състояние в резултат на повдиганите от властите в САЩ обвинения към банката за пране на пари и за нерегламентирани връзки на нейни клиенти със Северна Корея.

Редица висши латвийски официални представители заявиха, че няма връзка между двете неприятни събития. Латвийската полиция пък съобщи в петък, че е започнала разследване на ABLV по обвиненията за пране на пари.

Агенция Франс прес цитира вчерашно изявление пред репортери на изпълнителния директор на частната банка Ернест Бернис, според което ABLV е успяла да продаде голяма част от портфейла си от ценни книжа и вече е готова да бъде вдигната забраната за замразяване на плащания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна