Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският кабелен гигант Comcast отправи изненадваща оферта за покупката на ТВ групировката Sky за 31 млрд. долара

Акциите на Sky PLC нарастват с над 20% към най-високи нива от септември 2016-а година

Големият американски кабелен оператор Comcast обяви във вторник, че е предложил повече от 22 британски лири (около 31 млрд. долара или близо 25 млрд. евро) за закупуване на паневропейската сателитна групировка Sky TV, съобщават "Уолстрийт Джърнъл" и Фран прес.

Comcast предлага по 12,5 паунда на акция за цялата тв групировка Sky, надцаквайки офертата от 10,75 британски лири за акция, която преди две години направи гиганта 21st Century Fox на австралийския магнат Рупърт Мърдок за 61% от акциите на Sky, които акции обаче все още не притежава, показват детайли от изненадваща оферта.

Офертата е факт, след като участниците на финансовите пазари започнаха да залагат, че Fox ще се наложи да повиши своята оферта, тъй като акциите на Sky вече се търгуват над предходната предложена цена.

Този изненадващ ход от страна на Comcast е факт, след като в края на миналата година филмовата компания Walt Disney Co. се съгласи да купи голяма част от активите на Fox, включително участието в Sky, за над 52 млрд. долара. ТВ групировката Sky се разглеждаше като особено привлекателен актив при подобна сделка, тъй като чрез него Walt Disney може да повиши влиянието си зад граница.

От Sky отказват да коментира информацията, като на този етап няма коментари и от страна на Fox или от Walt Disney.

Американският оператор Comcast заяви, че е склонен да закупи цялата сателитна тв групировка Sky, включително и пакетът от акции, който вече се притежава от Walt Disney.

Офертата на Comcast също така идва в момент, в който британският антритръстов регулатор обяви, че сделката през 2016-а година за покупката от 21st Century Fox на Рупърт Мърдок на 61% от телевизионния гигант Sky за 11,4 млрд. британски лири "не е в обществен интерес".

Новината за изненадващата оферта на Comcast изстреля нагоре акциите на Sky PLC с цели 20% до техни най-високи нива от септември 2016-а година около 13,3 паунда за акция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна