Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силно от очакваното забавяне на инфлацията в Германия през февруари до 15-месечно дъно

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави през февруари по-силно от очакваното, показват предварителни данни немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през февруари с 0,5% спрямо януари, когато се понижи с 0,7%, потвърждавайки осреднените очаквания на финансовите пазари. На годишна база обаче растежът на инфлацията се забави до 1,4% от 1,6% в началото на 2017 година и при прогноза за повишаване на потребителските цени с 1,5 на сто.

Основна причина за по-ниската инфлация е солидното отслабване на растежа на енергийните цени на годишна база до едва 0,1% през февруари от 0,9% през януари, както и на цените на хранителните стоки, които се увеличиха със скромните 1,1% след повишение с 3,1% в началото на годината, докато цените в сферата на услугите нараснаха за трети пореден месец с 1,6 на сто.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна на месечна база с 0,5% след спад с 1,0% през януари и очаквания за повишение с 0,6%. Растежът на хармонизираната инфлация на годишна база обаче се забави до едва 1,2% от 1,4% месец по-рано и прогноза за повишение с 1,3 на сто. Това представлява най-слаб растеж на хармонизираната инфлация в страната от ноември 2016-а година насам.

Понижаването на инфлация в Германия до 15-месечно дъно е знак, че ценовият натиск във водещата европейска икономика продължава да бъде много слаб въпреки солидният икономически подем, повишаващото се заплащането на труда и рекордно ниската безработица.

Тези предварителни данни на Destatis са предпоставка за допълнително отслабване на инфлацията в рамките на цялата еврозона далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, което няма да бъде възприето добре от централната банка с оглед на продължаващата нейна прекалено разхлабена парична и лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна