Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Казахстан забрани руския език на заседания на правителството

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Казахстан още повече отслаби културните връзки с Москва, като забрани да се говори на руски на правителствените заседания, въпреки че много министри предпочитат този език пред казахския, предаде БТА.

Забраната влезе в сила днес, след като беше разпоредена предния ден от казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, съобщи Ройтерс.

Назарбаев владее и двата езика и превключва от единия на другия в своите речи. Това обаче не се отнася за мнозина казахстанци, включително някои висши служители, които предпочитат руския.

Досега правителствените заседания като цяло се провеждаха на двата езика. Но на днешното заседание, предавано пряко по държавната телевизия, само на един от участниците - образователния министър Ерлан Сагадиев, беше позволено да говори на руски. Изключения бяха допуснати и за провинциалните служители, които се включиха по видеовръзка.

Миналата година Назарбаев обяви преминаване към нова казахстанска азбука, основана на латиницата, която постепенно ще замени използваната сега адаптирана кирилица.

След като получиха независимост, много бивши съветски републики побързаха да прекъснат връзките си с Москва - процес, известен като дерусификация. Казахстан, който стана независима държава през 1991 г., действаше по-бавно, отчасти защото етническите казахи тогава съставляваха по-малко от половината население на страната.

Оттогава етническият баланс се промени и сега казахите са 69 процента от 18-милионното население, а руснаците съставляват едва една пета. Руският език обаче продължава да доминира, което води до обществен натиск върху правителството за по-активно насърчаване на казахския.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени