Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно понижение на германската безработица през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През февруари германската безработица се понижи по-силни от очакваното, докато заетостта удари рекорден връх в началото на годината, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), което е пореден сигнал, че здравият пазар на труда ще допринесе за допълнително нарастване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика.

Нивото на безработицата на сезонно коригирана база оправда прогнозите на финансовите пазари, стабилизирайки през февруари в януарското рекордно дъно от 5,4% (най-ниска безработица след Обединението на Германия в края на 1990 година).

В същото време молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през втория месец на настоящата година с цели 22 хиляди до 2,393 милиона, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 15 хиляди и след техен спад с 24 хиляди през януари.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се понижи през февруари до 2,546 милиона от 2,570 милиона месец по-рано, което доведе до намаляване на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 5,7% от 5,8% в началото на годината.

Сезонно-коригираната заетост пък нарасна през януари до рекордните 44,54 милиона.

"Продължава позитивната тенденция на пазара на труда", посочи шефът на BA Детлеф Шееле. Илюстрирайки този позитивен тренд, Федералната агенция по заетостта отчете, че в рамките на февруари са били регистрирани около 764 хиляди свободни места, или с 90 хиляди повече, отколкото година по-рано.

Днешните данни потвърждават, че пазарът на труда в Германия продължава да се засилва, допринасяйки за по-нататъшно генериране на нови работни места, което е в подкрепа на солидния подем на водещата европейска икономика, дължащ се в значителна степен на вътрешното потребление.

Оповестено по-рано днес проучване на института Gfk обаче показа, че има известно влошаване на потребителските нагласи в Германия за месец март, дължащо се отчасти на проточилите се във времето преговори за формиране на ново коалиционно управление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени