Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Франция нарасна през 2017 година с 2%, надвишавайки предходна оценка за експанзия с 1,9%

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Франция нарасна малко по-силно през 2017-а година спрямо предходните оценки, показват ревизирани данни на френската официална статистика Insee.

Според Insee брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната се повиши през миналата година с 2% спрямо предишна оценка за растеж с 1,9% и след слаба експанзия с 1,1% през 2016-а година.

В същото време официалната статистика на страната потвърди данните за представянето на френската икономика през последното тримесечие на миналата година. През трите месеца до края на декември брутният вътрешен продукт нарасна с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 0,5%.

Подкрепа за това известно ускоряване на икономическата експанзия в края на миналата година оказа нарастването на дълготрайните инвестиции с 1,2% след повишение с 0,9% през третото тримесечие. Международният търговски баланс на Франция също допринесе за икономическия растеж през четвъртото тримесечие, тъй като износът се повиши с цели 2,4% след растеж с 1% през предишното тримесечие, докато вносът се увеличи с едва 0,3% след скок с 2,2% през периода юли - септември.

Растежът на потребителските разходи обаче се забави до 0,2% от 0,6% през третото тримесечие, докато общото производство нарасна с 0,9% (след повишение с 0,7% през предишните три месеца) благодарение най-вече на ръст с 1,5% в промишлената индустрия, а производството в сферата на услугите се увеличи с 0,8% (след повишение с 0,7% през третото тримесечие).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени