Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банката за майчина кърма ще има обновена сграда до началото на септември

Ремонтът е за 800 хил. лева

3
Снимка: Столична община

Сградата на единствената в страната Банка за майчина кърма ще бъде напълно обновена след ремонт на стойност 800 хил. лв., съобщи зам.кметът на София Дончо Барбалов. Средствата са осигурени от бюджета на Столичната община, а изпълнителят на ремонтните дейности е избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Проектът предвижда ремонт на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, поставяне на топлоизолация и цялостен вътрешен ремонт на сградата, както и облагородяване на пространството около обекта.

Строително-ремонтните дейности започват на 1 март и трябва да приключат до началото на септември.

Банката за майчина кърма в София е една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. В нея има отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, отделение по пастьоризация и лиофилизация, и лаборатории по микробиология и биохимия.
Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма. 
Събраната от донорки кърма се предоставя на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се кърмачета, чийто майки са със заболявания от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна