Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава кибератаката срещу мрежата на германското правителство

Снимка: БГНЕС

Кибератаката срещу компютърната мрежа на германското правителство продължава, обяви днес парламентарната комисия по разузнавателни въпроси, но не потвърди съобщения в медиите, че зад нея стоят руски хакери, предаде АФП

„Става дума за истинска кибератака срещу част от правителствената система. Този процес продължава, атаката продължава“, заяви председателят на комисията Армин Шустер. Той добави, че повече детайли няма да бъдат давани, за да не получат нападателите важна информация.

Германската информационна агенция ДПА съобщи вчера, позовавайки се на източници от службите за сигурност, че чуждестранни хакери са проникнали в компютърните системи на германски институции, предаде БТА.

Според източниците кибератаката изглежда е била извършена от руската хакерска група АПТ28 (известна още като „Фенси беър“). Тя използвала зловреден софтуер за проникване в компютърните системи на германското министерство на външните работи и отбраната, и откраднала данни.

Сред учрежденията, за чиито компютърни системи също се твърди, че са били засегнати, са федералното канцлерство и Сметната палата.

Германските служби за сигурност открили кибератаката през декември и опитват да установят докъде в компютърните мрежи е успяла да пробие групата. Проникването вероятно е продължило повече от година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна