Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания може да изпита недостиг на природен газ, тъй като извънредно ниските температури увеличиха потреблението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британците, които се борят със смразяващо ниски температури и обилен сняг през тази седмица, могат да имат проблеми с отопляването на техните домове, тъй като Великобритания е изправена пред недостиг на природен газ.

Агенция MarketWatch цитира компанията за комунални услуги National Grid PLC (доставяща ток и природен газ под домовете), която издаде в четвъртък "предупреждение за дефицит на природен газ", предупреждавайки, че до края на деня страната може да изчерпи складовите газови запаси, тъй като търсенето е много високо в условията на екстремни метеорологични условия.

Това е най-опасното предупреждение и идва в момент, когато студените фронтове, известни като "Звяр от изток", наказват през последните дни Великобритания и голяма част от Европа със замръзващ сибирски въздух, който вече причини най-лошата зимна буря от много години насам. Снежната буря вече причини четири смъртни случая в Обединеното кралство.

Обилни снеговалежи оставиха блокирани и стотици шофьори по британските пътища. Затворени са редица училища, а огромен брой полети и влакове бяха отменени или забавени.

Температура -11,7 градуса по Целзий беше най-ниската, която на този етап беше регистрирана в английския град Фарнбъро, на около 31 мили югозападно от Лондон. Междувременно жителите на югозападното крайбрежие в региона на Корнуол станаха свидетели на частично замръзване на морето.

Национална метеорологична служба на Великобритания публикува в четвъртък второ "червено предупреждение", като заяви, че предвижда нови силен снеговалеж, включващ и условия за снежни бурии, които да продължат и през ранния петък, като най-засегнати се очакват да бъдат южните части на страната.

"Много е вероятно да има по-дълготрайно прекъсване на захранването и на други комунални услуги, заедно с увреждане на дървета и други структури в резултат на силен сняг или лед", предупреди Национална метеорологична служба.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна