Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популисти и десни претендират да формират новото правителство на Италия

Луиджи ди Майо (вляво) и Матео Салвини изразиха готовност да формират правителство на Италия, въпреки че формациите им не получиха мнозинство на изборите в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на антисистемното Движение „5 звезди“ Луиджи ди Майо изрази днес готовност да формира правителство на Италия, но крайнодясният лидер Матео Салвини заяви, че това се полага на коалицията, в която участва партията му.

Парламентарните изборите в Италия в неделя не очертаха ясен победител, като десният блок, в който са „Лига“ на Салвини, „Форца Италия“ на експремиера Силвио Берлускони и „Италиански братя“ на Джорджа Мелони получи около 37% от гласовете.

Популистите от „5 звезди“ се оказаха най-силната единична партия с 32 на сто, а управляващия левоцентристки блок около Демократическата партия на експремиера Матео Ренци взе 22%, като той обяви, че подава оставка заради слабия резултат.

Лидерът на „5 звезди“ заяви, че „чувства отговорност за формирането на правителство“, и изрази готовност за разговори с „всички политически играчи“ за формиране на мнозинство в двукамарния парламент. „Тези избори за триумф за „5 звезди“, каза Ди Майо, като посочи, че „инвеститорите нямат причина за безпокойство“. Неговата формация увеличи със 7% резултата си от изборите през 2013 г., когато получи 25% от гласовете.

„Имаме правото и задължението да управляваме в идните години“, каза от своя страна крайнодесният Матео Салвини, визирайки десния блок. Неговата антимигрантска и евроскептична партия „Лига“ получи почти 18% (при 4% на вота преди пет години), изпреварвайки партньора „Форца Италия“, получил около 14 на сто.

Салвини обаче заяви, че няма да участва в „супа минестроне“, запитан за коалиция с „5 звезди“. Той уточни, че „в следващите часове“ ще разговаря със съюзниците си, и по-конкретно с магната Силвио Берлускони.

„Еврото беше и си остава грешка“, заяви той, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в еврозоната е „немислимо“.

Европейската комисия изрази увереност, че президентът на Италия Серджо Матарела е в състояние да спомогне за съставянето на стабилно правителство, но не се зае да коментира неокончателните резултати от изборите.

Това обаче направи френският президент Еманюел Макрон, според който „миграционният натиск“ е изиграл ключова роля в италианския вот. „Предпазлив съм засега, чакайки решението на италианския президент“, заяви Макрон, визирайки правото на Матарела да посочи партия, която да се опит да формира правителство.

За изминалите 4 години в Италия пристигнаха над 600 000 имигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна