Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Нямаме информация за "трагичното" заболяване на руския двоен агент във Великобритания

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл обяви днес, че не разполага с информация за бившия руски двоен агент, който се разболя във Великобритания след досег с неизвестна субстанция, като нарече инцидента „трагичен“, предаде АФП.

„Разбрахме, че е имало такава трагична ситуация“, заяви говорителят Дмитрий Песков пред журналисти. „Нямаме информация каква може да е причината, какво е правило това лице“, добави той.

Песков съобщи, че Лондон не е отправил искане за помощ в разследването, което британската полиция води, след като 66-годишният Сергей Скрипал, бивш полковник от военното разузнаване, бе открит в безсъзнание на пейка в Солсбъри. „Москва е винаги готова да сътрудничи“, каза той в отговор на въпрос. И посочи, че не знае дали Скрипал още е руски гражданин.

„Както се казва, не чакахме дълго“, заяви говорителят Песков, запитан за коментари в западни медии, които свързват Русия с възможното отравяне на бившия шпионин.

Скрипал  бе осъден през 2006 г. на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания, където получи убежище, след като през 2010 г. бе част от размяната на шпиони между САЩ и Русия. Тогава Вашингтон и Москва размениха 4 руски срещу 10 американски шпиони. 

Случаят предизвика паралели с отравянето на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в Лондон с радиоактивен полоний през 2006 г.

Коментирайки твърдения в медии, Андрей Луговой – един от основните заподозрени за отравянето, каза, че Великобритания „страда от фобии“ и може да използва случая, за да навреди на Русия преди президентските избори на 18 март.

„Заради президентските избори, нашите действия в Сирия, ситуацията със Скрипал може да бъде разглеждана и като антируска провокация“, каза Луговой, който сега е депутат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна