Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка остава без промяна основната си лихва на ниво от 1,25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Канада остави референтния лихвен процент непроменен на ниво от 1,25%, но предупреди, че развитията в търговската политика водят до по-голяма несигурност по отношение на икономическите перспективи на страната.

"В Съединените щати новите държавни разходи и обявеното преди това съкращаване на данъците се очаква да стимулират икономическия растеж през 2018-а и през 2019-а година", се посочва в изявление на Управителният съвет на Централната банка. "Развитието на търговската политика (от страна на САЩ) обаче е важно и представлява все по-голям източник на несигурност относно глобалните и канадските икономически перспективи", допълва Централната банка след края на днешното заседание.

Решението за задържане на лихвите без промяна беше напълно очаквано от икономисти и анализатори, като мнозина от тях посочиха, че притесненията относно търговските връзки на Канада със САЩ са подсилили техни прогнози, че Централната банка няма да направи каквито и да било промени в политиката си.

През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете си за въвеждане на митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, което малко по-късно той обвърза с продължаващите усилия за предоговаряне на условията на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като NAFTA. Тръмп намекна, че при постигането на по-добри търговски условия за САЩ в рамките на NAFTA, митата няма да се отнасят за Канада и Мексико.

Трябва да се има предвид, че от средата на 2017-а година насам Канадската централна банка повиши на три пъти основната си лихва и за последно през януари тази година. След края на днешното си заседание тя посочи, че макар икономическите перспективи да оправдават по-високи лихвени проценти с течение на времето, на този етап вероятно ще бъде необходимо известно продължаване на по-разхлабена парична политика.

Канадският долар реагира негативно на предупрежденията на Централната банка, че несигурността относно търговската политика на САЩ е нарастващ източник на несигурност за канадските и за световните икономически перспективи.

След това изявление щатският долар поскъпна с 0,7% към връх за деня от 1,2978 канадски долари, отправяйки отново поглед към неговия 8-месечен връх около 1,3000 нивото от началото на седмицата. Еврото също задълбочава своето възходящо движение, поскъпвайки към 1,6091 канадски долара – негово най-високо ниво от януари 2016-а година, когато еврото удари 7-годишен връх около 1,6103 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени