Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на рублата и на руските акции на фона на напрежението по оста Москва – Лондон

Снимка: БГНЕС

Във вторник руската рубла и акциите, търгувани на борсата в Москва, се намират под предпазлив натиск от продажби с оглед на геополитическото напрежение между Русия и Великобритания, както и в резултат на по-ниските петролни цени.

Руската валута се понижава с 0,11% към 56,96 рубли за един долар и с 0,12% към 70,15 рубли за едно евро, след като вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Тя също така даде срок на Москва до края на днешния ден (вторник) да даде обяснения по случая.

Агенция Ройтерс цитира анализатор на Rosbank, която е поделение на френската Societe Generale, да посочва, че изострящият се тон между Лондон и Москва предполага, че следващите призиви за санкции – този път от Обединеното кралство – могат да доведат до нежелани колебания на руската рубла.

Освен новите геополитически заплахи, отбелязва Rosbank, има още няколко причини за натиска върху рублата, включително общото понижение на валутите на нововъзникващите пазари и спада на цените на петрол, който е в сила от началото на седмицата.

Във вторник фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се понижават с 0,25% към 61,13 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май – с 0,26% към 64,67 долара за барел, след като вчера те приключиха с понижения съответно от 1,1% и 0,8%.

Напрежението по оста Лондон – Москва и днешният акцент на глобалните капиталови пазари, който се поставя върху данните за потребителските цени и за инфлацията в САЩ през февруари (от 14:30 ч. наше време), се отразяват негативно и на търговията на фондовата борса в Москва. Деноминираният в долари фондов индекс RTS се понижава в началото на търговията с 0,5% към 1255 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MOEX – с 0,4% към 2,308 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна