Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на щатския долар след серия изненадващи рокади в администрацията на Белия дом

Щатският долар се оказа под известен натиск от продажби на валутния пазар в резултат на новината за серия изненадващи промени, които президентът Доналд Тръмп направи в администрацията на Белия дом. Инвеститорите изглеждат най-изненадани от уволнението на държавния секрета Рекс Тилърсън и това на личния асистент на Тръмп – Джон Макинтий, който дори е бил незабавно ескортиран извън Белия дом без възможност да вземе личните си вещи.

В същото време данните за потребителски цени в САЩ през февруари потвърдиха прогнозите за умерено нарастване на инфлацията и сякаш не потвърдиха притесненията в последно време за възможно по-агресивно (четирикратно ?) повишаване на основната краткосрочна лихва на Фед през настоящата година. Данните за февруарската инфлация обаче изглеждат в подкрепа на очакваното от мнозина ново повишаване на федералната фондова лихва с 0,25% на заседанието на Федералния резерв през следващата седмица (на 21-ви и 22-ри февруари).

След новината за големите размествания в Белия дом индексът на долара спрямо останалите шест основни валути изтри първоначалните си сутрешни предпазливи печалби и вече се понижава в рамките на деня с 0,2% към 89,70 пункта.

Еврото поскъпва с 0,32% към петдневен връх от 1,2385 долара, а британската лира – с 0,45% към двуседмичен връх от 1,3969 щатски долара. В същото време зелените пари се понижават с 0,3% към 5-дневно дъно от 0,9438 швейцарски франка и парира част от доброто си поскъпване по-рано днес до най-високо ниво за март от 107,29 йени, търгувайки се обратно под 107,00 нивото.

Негативно влияние върху щатския долар оказва и намаляващата доходност на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа се понижава с към 2,833%, на краткосрочните двегодишни книжа - към 2,254% и на дългосрочните 30-годишни книжа - към 3,121%.

Трябва да се има предвид, че уволнението на държавния секретар Рекс Тилърсън идва само дни след оставката и на главния икономически съветник на президента Тръмп - Гари Кон, което не беше възприето добре от участниците на финансовите пазари.

Инвеститорите на фондовата борса на Уолстрийт обаче приветстват данните за умерен инфлационен натиск, но в същото време и те сякаш започват да преценяват ефекта от сериозните размествания в Белия дом, което ограничава част от първоначалния подем на американските акции.

Индексът DJIA нараства с 130 пункта (с 0,52%), но след негов скок при старта на търговията с над 180 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,44%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5% към 7629 пункта, макар и отстъпвайки от неговия нов рекорден връх около 7637 пункта, ударен за кратко в началото на търговията на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна