Забавяне на инфлацията в Германия през февруари до 15-месечно дъно

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави през февруари до 15-месечно дъно, показват окончателни и неревизирани данни немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през февруари с 0,5% спрямо януари, когато се понижи с 0,7%. На годишна база растежът на инфлацията се забави до 1,4% от 1,6% в началото на 2017 година, потвърди Destatis. Това представлява отслабване на годишна инфлация за трети пореден месец и нейно най-ниско ниво от ноември 2016-а година.

Основна причина за по-ниската инфлация е солидното отслабване на растежа на енергийните цени на годишна база до едва 0,1% през февруари от 0,9% през януари, както и на цените на хранителните стоки, които се увеличиха със скромните 1,1% след повишение с 3,1% в началото на годината, докато цените в сферата на услугите нараснаха за трети пореден месец с 1,6 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна на месечна база с 0,5% след спад с 1,0% през януари, като нейният растеж на годишна база обаче се забави до едва 1,2% от 1,4% месец по-рано. Това също представлява най-слаб растеж на хармонизираната инфлация в страната от ноември 2016-а година насам.

Понижаването на инфлация в Германия до 15-месечно дъно е знак, че ценовият натиск във водещата европейска икономика продължава да бъде много слаб въпреки солидният икономически подем, повишаващото се заплащането на труда и рекордно ниската безработица.


Още от категорията

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на..

публикувано на 22.06.18 в 12:58

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13,2% в края на миналата година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в сектора на услугите..

публикувано на 22.06.18 в 12:00

Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма. Мерките бяха обявени късно снощи след продължително заседание в Люксембург.  По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок..

обновено на 22.06.18 в 11:47
Николина Ангелкова

69% от чуждите туристи в България са от ЕС

Приходите от чуждестранния туризъм в България са 6,9 милиарда лева, заяви по време на Пловдивския икономически форум министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя декларира, че целите на министерството са България да влезе в топ 5 на страните от Югоизточна Европа като целогодишна туристическа дестинация. Основните пазари на България са страните от..

публикувано на 22.06.18 в 11:15

Ръст на гръцките облигации и акции след решението на Еврогрупата за облекчаване на дълга на страната

В петък акциите на борсата в Атина поскъпват, а доходността на гръцките облигации се понижава към четириседмични дъна, след като финансовите министри на еврозоната, известни като Еврогрупата, се ангажираха с мерки за облекчаване на огромния държавен дълг на Гърция след успешното приключване на 20-ти август на третата и последна международна..

публикувано на 22.06.18 в 11:09
Емил Караниколов

Караниколов прогнозира икономически ръст от 3,9 %

В България има икономически дисбаланс, но напоследък има инвеститорски интерес към по-изоставащите райони заради преференциите, които се дават от правителството, заяви по време на Пловдивския икономически форум Емил Караниколов. Караниколов отчете като успех на Българското европредседателство поставянето на акцент върху индустриалното..

публикувано на 22.06.18 в 10:56

Клаудио Борджи: Излизане на Италия от еврото би разрешило проблемите, но правителството няма подобни планове

Излизането на Италия от единната европейска валута ще реши много от проблемите на страната, но това не е част от плановете на настоящото правителство, заяви в интервю за италианската преса в петък високопоставен депутат от крайното-дясната партия "Лига", която е част от коалиционното управление заедно с популисткото движение "Пет звезди". "Аз..

публикувано на 22.06.18 в 10:33