Eмисия новини
от 02.00 часа

Забавяне на инфлацията в Германия през февруари до 15-месечно дъно

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави през февруари до 15-месечно дъно, показват окончателни и неревизирани данни немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през февруари с 0,5% спрямо януари, когато се понижи с 0,7%. На годишна база растежът на инфлацията се забави до 1,4% от 1,6% в началото на 2017 година, потвърди Destatis. Това представлява отслабване на годишна инфлация за трети пореден месец и нейно най-ниско ниво от ноември 2016-а година.

Основна причина за по-ниската инфлация е солидното отслабване на растежа на енергийните цени на годишна база до едва 0,1% през февруари от 0,9% през януари, както и на цените на хранителните стоки, които се увеличиха със скромните 1,1% след повишение с 3,1% в началото на годината, докато цените в сферата на услугите нараснаха за трети пореден месец с 1,6 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна на месечна база с 0,5% след спад с 1,0% през януари, като нейният растеж на годишна база обаче се забави до едва 1,2% от 1,4% месец по-рано. Това също представлява най-слаб растеж на хармонизираната инфлация в страната от ноември 2016-а година насам.

Понижаването на инфлация в Германия до 15-месечно дъно е знак, че ценовият натиск във водещата европейска икономика продължава да бъде много слаб въпреки солидният икономически подем, повишаващото се заплащането на труда и рекордно ниската безработица.


Още от

Последно в Икономика

Всички новини в Икономика: днес | вчера