Забавяне на инфлацията в Германия през февруари до 15-месечно дъно

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави през февруари до 15-месечно дъно, показват окончателни и неревизирани данни немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през февруари с 0,5% спрямо януари, когато се понижи с 0,7%. На годишна база растежът на инфлацията се забави до 1,4% от 1,6% в началото на 2017 година, потвърди Destatis. Това представлява отслабване на годишна инфлация за трети пореден месец и нейно най-ниско ниво от ноември 2016-а година.

Основна причина за по-ниската инфлация е солидното отслабване на растежа на енергийните цени на годишна база до едва 0,1% през февруари от 0,9% през януари, както и на цените на хранителните стоки, които се увеличиха със скромните 1,1% след повишение с 3,1% в началото на годината, докато цените в сферата на услугите нараснаха за трети пореден месец с 1,6 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна на месечна база с 0,5% след спад с 1,0% през януари, като нейният растеж на годишна база обаче се забави до едва 1,2% от 1,4% месец по-рано. Това също представлява най-слаб растеж на хармонизираната инфлация в страната от ноември 2016-а година насам.

Понижаването на инфлация в Германия до 15-месечно дъно е знак, че ценовият натиск във водещата европейска икономика продължава да бъде много слаб въпреки солидният икономически подем, повишаващото се заплащането на труда и рекордно ниската безработица.


Още от категорията
Конгрес на САЩ

Конгресът на САЩ одобри законопроекта за държавни разходи за 1,3 млрд. долара, избягвайки опасността от спиране работата на федералните власти

В ранните часове на петъчния ден двете камари на Конгреса на САЩ успяха да одобрят законопроекта за държавни разходи в размер на 1,3 млрд. долара, предотвратявайки по този начин опасността от ново временно прекратяване на дейността на федералното правителство, както и на редица федерални агенции и организации по-малко от 24 часа пред това да..

публикувано на 23.03.18 в 10:45

Белият дом изключи официално ЕС от митата за вноса на стомана и алуминий, но само до началото на май

Белият дом направи официално изявление в което потвърди, че изключва страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите днес (23-ти март) в сила нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха,..

публикувано на 23.03.18 в 10:11

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти . Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако не се постигне споразумение по търговските въпроси. Европейският съюз все още..

публикувано на 23.03.18 в 07:53
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата..

публикувано на 22.03.18 в 19:33

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас. Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново..

публикувано на 22.03.18 в 19:03
Новината за временните изключения за новите US мита съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Изключват ЕС и още шест страни от наказателните US мита за стомана и алуминий

Европа и още шест страни временно ще бъдат изключени от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП.  Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви пред сенатска комисия днес, че Тръмп е позволил „пауза“, докато вървят преговори в търсене на по-постоянно решение...

публикувано на 22.03.18 в 17:31

Негативен старт на търговията на Уолстрийт след подновени страхове за назряваща търговска война

Подновените страхове за предстояща търговска война допринасят за негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на новите митнически тарифи за редица китайски стоки, които администрацията на Доналд Тръмп планира да анонсира още днес . Инвеститорите продължават да обмислят и изхода на..

публикувано на 22.03.18 в 16:48